Kto som? Reprezentujú nás naše činy.

23.06.2021 09:02
Spoločnosť

Autor : Lea Vareničová, 9. ročník, ZŠ Pusté Úľany

Späť na úvod

Kto som?

    Sme ľudia. To je známe každému. No vieme povedať, kto sme v našej podstate? Čo vlastne tvorí naše ja? Dovolím si povedať, že veľa ľudí nepozná svoj hlbší význam. Celý život ukrývame v sebe doposiaľ neznáme povahové črty či zmysel, ktoré sa nám odkryjú v ten pravý čas.

     Reprezentujú nás naše činy. Sprevádzajú nás celým životom. Aj to, ako reagujeme v rôznych situáciách, vypovedá, akí sme. Tým si priťahujeme aj sebe podobných. Vieme posúdiť, komu prejavovať sympatiu a komu nie. Z čoho vznikajú naše skutky a pohnútky? Ja si myslím, že sčasti je to celkovým vplyvom spoločnosti a prostredia okolo nás, od prvého uvedomenia existencie. Výchovou, kamarátmi, známymi či cudzími ľuďmi. Každý človek sa svojou individualitou líši od ostatných. Rodičia do nás vkladajú kus seba, no zvyšok si vytvárame my. Čo sú ostatné príčiny? V mysli každého človeka je určené, že mať zápory je negatívum. Som si istá, že to tak nie je. Podľa môjho názoru robiť chyby je prirodzené. Nie je to niečo, čo by nám škodilo. Aj zlyhania nás posúvajú vpred. Ako inak by sme sa naučili žiť na tomto svete? Poučiť sa a v budúcnosti si vybrať inú cestu. Predsa, nikto nie je dokonalý. „Minulosť už nezmeníme, ale budúcnosť stále máme vo svojej moci.” Život nás ohýba rôznymi smermi či skúškami a je len na nás, akým spôsobom sa dostaneme k danému cieľu. Všetci sa len učíme, ako na to. Nech už sme akíkoľvek, všetci by sme mali klásť dôraz najmä na naše pozitíva a mať schopnosť vysporiadať sa s tienistými stránkami vedomia.

    Denne mi prebehne hlavou veľa myšlienok. Podľa mojej mienky som človek, ktorý nadmieru o všetkom premýšľa. I toto bola jedna z tém, nad ktorou trávim veľa času. Zastavili ste sa aj vy niekedy pri otázke „kto som“? Je to pozoruhodná téma. Domnievam sa, že nie je také ľahké povedať, kým skutočne sme v našom vnútri. Verím, že ma prekvapí ešte mnoho vecí a zažijem rozmanité situácie pri plavbe svojím životom, kým spoznám svoje ja.