Zvieratá na jar

22.04.2021 20:53
Príroda a turistika

Autor : Dominika Tarjanová, ZŠ s MŠ Bajerov

Späť na úvod

A je to tu! Prichádza obdobie, kedy sa príroda začína prebúdzať, obdobie slnečných lúčov - jar. Pociťujú to aj naši spoluobyvatelia planéty - zvieratá, poniektoré prichádzajú na svet práve na jar. Ktoré to sú? A čo o nich vieme? 


  • Sliepka domáca

Sliepka domáca je najbežnejšie zvieratko, ktoré sa chová na Slovensku. Kuracie vajcia sa dávajú do koláčov, rezancov, šalátov a môžeme z nich pripravovať chutné pokrmy, ale ak ich nezužitkujeme, z vajíčka sa vyliahnu žltučké kuriatka. Sliepka, ktorú voláme aj kura, sa väčšinu dňa najradšej hrabe v zemi, kde hľadá larvy, chrobáky a dážďovky. Aj keď má krídla, nelieta. Samček sliepky, kohút, je najlepší spevák medzi domácimi zvieratkami a od včasného rána kikiríka. 


  • Kačica domáca

Veľmi obľúbeným plemenom kačice na Slovensku je kačica pižmová. Kačica sa zdržuje prevažne pri vode, kde hľadá vodné rastliny, riasy a vodný hmyz. Voda má veľmi dobrý vplyv na jej perie i na jej zdravie. Medzi obľúbené pochúťky kačíc patrí kukurica a hrach. Malé káčatká už na druhý deň utekajú k vode a hneď sa naučia plávať. Kačice si navzájom čistia perie. 


  • Hus domáca

Husi sa v minulosti chovali najmä pre perie, z ktorého sa vyrábalo hrejivé oblečenie na zimu. Hus sa najlepšie cíti pri vode, kde sa kúpe, pasie a hľadá drobné živočíchy. Ako hlavné jedlo sa jej podáva zrno, no tiež veľmi rada si pochutí na posekanej žihľave. Na našom území sa chová väčšinou plemeno slovenská  podunajská hus, ktorá ma bielučké perie. Gunáre dokážu byť veľmi nebezpečné aj voči ľuďom, často štípu zobákmi. 


  • Hus divá 

Divé husi majú najlepšie podmienky na juhu Slovenska. Živia sa rastlinnou potravou, ale niekedy im zachutia aj mäkkýše, hmyz a malé rybky. Zdržujú sa v okolí vodných nádrží, tichých ramien riek a pri rybníkoch. Husi divé sú priateľské k ostatným vodným vtákom. Ich mastné vodné perie sa nikdy nepremočí. Do teplých krajín v jeseni odlieta pokope viac husí a počas letu sú zoradené do tvaru písmena V. 


  • Kukučka jarabá  

Kukučka žije na väčšine nášho územia a najlepšie sa jej darí vo svetlých lesoch a hájoch. Môžeme ju skôr počuť kukať ako vidieť, pretože je veľmi plachá a nedôverčivá.  Hniezda si nestavia, vajíčka kladie do hniezd iných vtákov. Je veľmi užitočná. 


  • Babôčka pávooká

Babôčka pávooká patrí medzi najkrajšie a najfarebnejšie motýle žijúce na našom území. Dobre sa jej darí v nížinách a horských oblastiach  blízko lesov a záhrad. Na prežitie potrebuje iba teplo, šťavu s kvetou aj ovocia a miazgu stromov. Keď sa ráno chystá vzlietnuť, musí si najskôr zohriať krídla ich potriasaním. Zimu prespí v podkroviach príbytkov a hospodárskych budov, pod kôrou stromov a v škárach zeme. Na jar sa nám opäť ukazuje v plnej svojej kráse. 


Zvieratá sú obdivuhodné tvory. Žijú úplne inak ako ľudia, správajú sa úplne inak ako ľudia. Napriek všetkému je život bez nich na našej Zemi nepredstaviteľný.