Twilight

11.04.2021 17:50
Kultúra a umenie

Autor : Helena Jirovská, ZŠ Pavla Horova, Bratislava

Späť na úvod

,,Je jedno, ako moc perfektný je tento deň, ale vždy musí skončiť”. Toto je veta, ktorú povedal Edward Belle, keď sa prvýkrát stretli. Príbeh je o 17-ročnej Belle Swanovej, ktorá objav svet plný upírov a vlkodlakov. Táto kniha ma upútala tým, že je to ako shakespearovská láska Romea a Júlie alebo ohrozenie, ktorým sa musí Bella vystavovať kvôli láske k upírovi Edwardovi.

Bella sa presťahovala do mestečka Forks k jej otcovi a stretla tam svojho najlepšieho kamaráta z detstva Jacoba Blacka. Mne sa Jacob hneď od začiatku nepáčil, bol mi veľmi nesympatický. Ale páčilo sa mi, že ochránil Bellu pred jeho kamarátom, ktorý sa premenil na vlka. Keď sa prvýkrát Bella a Edward stretli, tak to bolo v triede, kde museli vedľa seba sedieť a hneď som si povedala, že to musí byť osud. Edward sa tváril veľmi divne a jeho oči sa začali meniť na žlto. No Bella to nechala tak a po škole išla k svojmu autu a chcela ísť domov. Tu začína moja obľúbená časť, kde Bella stojí na školskom parkovisku a jeden z jej kamarátov dostane šmyk. Auto mieri k Belle a už vie, čo ju čaká. V jednej sekunde Edward prebehol cez celé parkovisko a bol pri Belle. Odtlačil dodávku vlastnou rukou, čím Bellu zachránil. Moja obľúbená časť z tejto knihy je to preto, lebo to bolo plné napätia a adrenalínu.

Keď sa Bella a Edward lepšie spoznali, Bella sa rozhodla ísť predstaviť Edwarda svojmu otcovi a Edward ju zobral hrať s jej rodinou baseball. Keď hrali, tak Edwardova sestra Alice zastavila hru neskoro. Prišli traja upíri s krvavočervenými očami. James, Laurent a Victoria. James hneď zacítil Bellinu vôňu a chcel sa na ňu vrhnúť, lenže Edward mu v tom zabránil a taktiež celá rodina Cullenovcov si Bellu ochraňovala. James sa stiahol a pobrali sa všetci traja preč. Edward vedel, že James to nenechá len tak a bude Bellu prenasledovať, kým ju nedostane. Cullenovci sa rozdelili, aby dostali Jamesa. James Bellu oklamal, že má jej mamu, pretože ona bola na cestách s priateľom Philom. James Belle najprv zlomil nohu a ona sa zvíjala od bolesti. Zrazu prišiel Edward a zobral ju do náručia, ale James naňho skočil a odhodil Bellu do rozbitého skla, ktoré sa jej zapichlo do nohy. James odhodil Edwarda a mal čas na to, aby sa Belle zahryzol do ruky. Edward ho odtisol od nej a ona kričala od bolesti. Prišli aj ďalší Cullenovci, ale Victoriu nechytili. Chytili Jamesa, zapálili oheň, Alice naňho vyskočila a prišiel o hlavu a končatiny, ktoré hodila do ohňa. V tejto časti je vidieť, že by Edward za Bellu obetoval svoj život a urobil by pre ňu všetko. Bella ma stále rada Edwarda, aj keď vie, akému nebezpečenstvu sa musí kvôli tomu vystavovať.

Bella a Edward na konci išli na ples, pozdravili sa s kamarátmi a Edward ju držal v náručí. “ Niekedy ma zaujíma, či vidím veci rovnako ako ostatní ľudia na svete. Možno je to nejaký skrat v mojej hlave”. Povedal Edward, keď tancoval na plese s Bellou. Myslím si, že to má dobrý koniec, ale nepáčilo sa mi ,že James chcel zabiť Bellu len preto, že nedokázal udržať na uzde svoj smäd po krvi.

Táto kniha bola vyhlásená za najlepšiu knihu roka a na najväčšom internetovom obchode Amazon bola hodnotená ako najlepšia kniha desaťročia.


Nina Mondočková z 8.A odporúča najmä všetkým čitateľkám práve túto knihu, keďže dokáže spríjemniť inak dlhé chvíle a oživiť ich nevšedným čitateľským zážitkom.