I Feel Good

28.02.2021 07:48
Móda a Štýl

Autor : Bianka Červená, ZŠ Rozmarínová, Komárno

Späť na úvod

I Feel Good


Nie je pre mňa typický takýto typ článku, no rozhodla som sa "otestovať", či osloví a či sa vám bude páčiť....

Nie som človek, ktorého zaujíma zovňajšok, ale "vnútro". Duša človeka, jeho dobré skutky, zlé oľutované a napravené😌. No, veľmi rada sa starám o svoje vlasy. Možno máte tiež ten typ vlasov ako ja. Máte pocit, že máte na hlave seno (tvrdšie vlasy, ktoré lietajú smerom k oblakom)😂. Keďže tancujem, je veľmi veľkým plusom mať pekné dlhé vlasy. Zvykom bolo, že som si ich každé leto strihala a novú tanečnú sezónu som začala s krátkymi vlasmi, ktoré sa ťažko upravovali. Cez karanténu som sa rozhodla dopriať mojim vlasom luxus. Začala som sa o ne viac starať. V tomto článku by som vám rada prezradila moje typy, ako udržať vlasy zdravé.

Bežne si umývam vlasy 2-krát týždenne. Dokázala by som si ich umývať aj každý deň, ale časté umývanie vlasov môže viesť k viacerým zdravotným komplikáciám. Dochádza k vysušovaniu pokožky a poruchám tvorby kožného mazu, ktorý pokožku, aj vlasy vyživuje. 

Moja vlasová rutina sa väčšinou nemení.

Prvý krok - vždy si pred umytím vlasy vyčešem

Keď mám na hlave čo i len malé gučky, po umytí z nich vždy vzniknú väčšie. Keď sa vlasy češú veľmi silno, keďže chceme gučky vyčesať, môžu sa zlomiť a následne poškodiť.

 


Druhý krok - umývanie vlasov

Ja som sa pri mojej starostlivosti o vlasy rozhodla starať aj o planétu. Preto som začala používať prírodné (vegánske) šampóny od Beauty and Planet. Značka Beauty and Planet sa snaží urobiť nás krajšími, a pritom myslieť na našu planétu. Prispievajú k zmene na našej planéte, aby každé sprchovanie znamenalo menej odpadu a viac šťastia. 

Šampónov od Beauty and Planet je viac. Každý má iný účel, dôležité je už len vybrať si ten, ktorý vyhovuje nám. 

Ja striedam dva šampóny - prvý je s maslom murumuru a ružou, ktorý je na farbené vlasy (keďže mám melír, rada udržujem aj zafarbené vlasy zdravé a vyživené), druhý s kokosovou vodou a mimózou (pre objem vlasov).


Tretí krok - maska na vlasy

Masky používam dve (nie dve pri jednom umývaní, tiež ich striedam).

Prvá maska je od Pantene - Strong  &  Long 

Druhá maska je od Garnier - Botanic Therapy (kokosová maska) - 


Štvrtý krok -  oddych

Nikdy si nečešem vlasy hneď po umytí. Najprv ich dám do turbanu, aby vyschli (zatiaľ oddychujem) až potom češem. Vlasy sú najslabšie vtedy, keď sú mokré. Vtedy sa môže stať, že sa vám ľahko zamotajú a vytvoria sa nepríjemné uzly. Ak tomu chcem zabrániť, je lepšie ich prečesať ešte pred umývaním. Nikdy však nenechám vlasy vyschnúť úplne.


Štvrtý krok - česanie

Ako som už spomínala, nikdy nečešem vlasy "agresívne", aby sa nepolámali. Kefu používam túto:


Predposledný krok - Go Longer!

Po vyčesaní vždy použijem Go Longer od Pantene. Je to balzam na vlasy, ktorý sa nezmýva. Je možné ho použiť na mokré aj suché vlasy (ja ho používam zväčša len na mokré). 



Posledný krok - spánok

NIKDY nespite s mokrými vlasmi. Prečo?


  1. Mokré vlasy sú veľmi zraniteľné, krehké a náchylné na poškodenie. Nešetrné zaobchádzanie s nimi uvidíte hneď po usušení. Budú pretrhané, krepovité a budú sa viac lámať. Preto v žiadnom prípade nechoďte spať s mokrou hlavou. Vďaka treniu o vankúš sa budú štiepiť a zbytočne ich oslabíte. Ak však tento zlozvyk budete robiť pravidelne a dlhodobo, vlasy vám dokonca začnú po čase vypadávať.
  2. Ak spíte v miestnosti, kde je teplo, je to v poriadku a nič vám nehrozí. Vo vykúrených bytoch si mnohí zvyknú pred spánkom poriadne vyvetrať. Je to nielen zdravé, ale i lepšie zaspíte pri čerstvom vzduchu. Avšak ide o obrovský problém pre vaše vlasy. Najmä v tomto období prúdi cez okno studený vzduch a v kombinácii s vašou mokrou hlavou si môžete privodiť vážne zdravotné problémy. Je dosť možné, že sa ráno potom zobudíte s plným nosom.
  3. Ak by ste sa na svoj vankúš pozreli pod mikroskopom, boli by ste nepríjemne prekvapení, čo by ste našli. Vankúše sú totiž ideálnym miestom pre život rôznych baktérií. Až tretinu z jeho hmotnosti môžu tvoriť rôzne nečistoty - okrem baktérií aj odumretá koža, roztoče a dokonca aj výkaly. Ak si naňho ľahnete s mokrými vlasmi, bude nielenže navlhnutý a vytvoríte tak ideálnu pôdu na šírenie infekcií, ale sa vám na ne doslova nalepí množstvo nečistôt. Tak ste si umyli vlasy úplne zbytočne.


Dúfam, že sa vám článok páčil. Ak by ste náhodou skúsili moju vlasovú rutinu budem veľmi rada, ak sa podelíte o váš zážitok. Môžete tak spraviť na Instagrame (v príbehu (budeme radi, ak k príbehu pridáte aj #rutinasbiankou) alebo cez správu), Facebooku aj Tik-Toku.

Sociálne siete:

Sleduj nás na Instagrame (pripravujeme veľa noviniek): https://www.instagram.com/_.rozovinky._/

Sleduj nás na Facebooku: https://www.facebook.com/rozovinky

Sleduj nás na Tik-Tok: https://www.instagram.com/_.rozovinky._/