Región Šariš

05.02.2021 19:35
Kultúra a umenie

Autor : Dominika Tarjanová, ZŠ s MŠ Bajerov

Späť na úvod

          Región Šariš sa nachádza na severovýchode Slovenska. Tvoria ho tieto okresy: Bardejov, Prešov, Sabinov, Stropkov, Svidník. Centrum regiónu je mesto Prešov, centrum turistického ruchu je mesto Bardejov, ktoré je zapisané v UNESCO.

       Regiónom pretekajú rieky Torysa, Topľa, Ondava, Poprad, Hornád. Najvyšším vrchom regiónu je Minčol (1 157 m. n. m.) v Čergovskom pohorí

    Historickým centrom Šariša bol Šarišský hrad, od r. 1647 Prešov. V regióne sa nachádza veľa hradov, poväčšine ide o zrúcaniny: Kapušiansky hrad, hrad Plaveč, Zbojnícký hrad a iné.

        V regióne sú vzácne drevené kostolíky. Najnavštevovanejším miestom dovolenkárov je vodná nádrž Domaša.  Obyvatelia Šariša hovoria írečitým šarišským nárečím, ktoré ostatní Slováci rozpoznajú na prvé počutie.

          Pozornosť si zaslúžia unikátne technické pamiatky, soľné bane v Prešove či dubnícke bane, ktoré dali svetu skvostné opály nevšednej krásy.

         Región je bohatý na tradičné ľudové umenie. Má svoju typickú tanečnú hudbu Známa je východoslovenská karička alebo šarišská polka. Má veľa ľudovoumeleckých súborov, napr. Šarišan, Rozmarija, PUĽS a iné. Známy Ján Lazorík z Krivian bol znalec šarišskej ľudovej kultúry

       Tradičné jedlá pre tento región boli podľa dostupnosti surovín, čiže zo zemiakov, kyslej kapusty, húb a ovocia. Typickým a dodnes obľúbeným tradičným jedlom je hubová mačanka, zo zemiakov nalečníky, pirohy, halušky, holúbky, ľušta, bobaľky,

Región a zvyky:

        Pre každú oblasť sú typické iné zvyky či tradície. Spájajú sa najmä so sviatkami (Vianoce, Veľká noc, fašiangy), ročnými obdobiami či svadbou. Niektoré sa dodržiavajú dodnes, napr. svadba: pytačky pred svadbou; pozývanie na svadbu v minulosti prebiehal zásadne osobne; príchod po nevestu; starejší na svadbe: hlavný funkcionár, riadi priebeh; čepčenie, redový tanec.

        Dobrosrdečnosť a láskavosť východniarov určite ohúri každého návštevníka.