TIP NA VÝLET

20.01.2021 12:17
Príroda a turistika

Autor : Renáta Pástorová Szappanosová, ZŠ Gemerská, Plešivec

Späť na úvod

Kaštieľ a park v Betliari

Jedným z najpozoruhodnejších a najkrajších miest v našom okrese je kaštieľ a park v Betliari. Hoci je od Plešivca vzdialených len približne 20 kilometrov, mnohí žiaci našej školy ho ešte nenavštívili. Toto krásne miesto si však rozhodne zaslúži našu pozornosť.

Park pri kaštieli je najväčším historickým prírodno-krajinárskym parkom na Slovensku. V roku 1978 bol zapísaný do zoznamu svetových historických záhrad a tvorí rozlohou úžasných 81 ha. Park pri kaštieli bol založený v 18. storočí. Za zakladateľa parku považujeme významného záhradného architekta empírovej doby, Henricha Nebbiena. Majitelia kaštieľa a parku, rodina Andrássyovcov,  patrili k moderným európskym šľachticom, ktorí pozorne sledovali najnovšie trendy, neváhali investovať do technických inovácií a vďaka citu pre krásu aj do hodnotných umeleckých diel.  V parku nájdeme vzácne druhy stromov, ale i vodné plochy, chodníky a historické stavby, ktoré spolu s kaštieľom vytvárajú pôsobivý celok. Z architektonických skvostov spomeňme aspoň Hermesovu studňu či Slobodomurársky pavilón. Možno prekvapí, že Andrássyovci v parku chovali aj ľadové medvede. Tie tam už dnes nenájdeme, voliéru, v ktorej boli chované, áno. Park je prístupný celoročne.

Kaštieľ v Betliari je jediný kaštieľ na Slovensku, ktorý si zachoval svoje kompletné pôvodné vybavenie. Nečakal ho teda smutný osud väčšiny kaštieľov na Slovensku, ktorých interiéry sa po roku 1945 rozkradli či stratili a samotné kaštiele boli premenené na ústavy, internáty, v lepšom prípade archívy. Osud kaštieľa po tom, ako ho nedobrovoľne opustili jeho poslední obyvatelia, je nemenej zaujímavý ako osud jeho obyvateľov.


Rodina Andrássyovcov patrila medzi najvýznamnejšie šľachtické rody v Uhorsku. S Gemerom sa história tejto rodiny spája od 16. storočia, svoju najväčšiu slávu zažili v 19. storočí a na začiatku 20. storočia.

Medzi najvýznamnejších členov tejto rodiny patria Július Andrássy, z rúk ktorého prijala cisárovná Alžbeta (známa ako Sissy) uhorskú kráľovskú korunu a stala sa tak uhorskou kráľovnou. Július Andrássy bol významným uhorským politikom – bol prvým ministerským predsedom uhorského parlamentu, neskôr ministrom zahraničných vecí Uhorska.

S Emanuelom Andrássym, „ železným grófom“, sa spája rozvoj baníctva a a železiarstva na Gemeri. Intenzívnymi investíciami do tohto odvetvia spravil z Gemera prosperujúci región v rámci monarchie aj Európy. Gejza Andrássy, známy cestovateľ, svetobežník, fotograf, priniesol na Gemer novú kultúru myslenia.

Jeho syn s rodinou boli poslednými obyvateľmi kaštieľa. Krajinu museli narýchlo opustiť v roku 1944, vo viere, že sa čoskoro vrátia, čo sa však žiaľ nikdy nenaplnilo. Komunistický režim, ktorý bol v novo obnovenom Československu nastolený, vykresľoval Andrássyovcov dlhé roky ako vykorisťovateľov. Andrássyovci sa nielenže do krajiny už nikdy nevrátili, nebolo im umožnené zobrať si zo svojho majetku ani jedinú fotografiu.


Andrássyovci sa stáročia snažili o pozdvihnutie regiónu, nielen masívnymi investíciami do rozvoja priemyslu, ale zamestnávali celú dolinu, čím významne pozdvihovali životnú úroveň. Výrazne prispievali na charitu. Množstvo budov, významných kultúrne a sociálne, bolo v Rožňave postavených len vďaka ich financiám a ich osobnému záujmu. To najmenej, čo pre nich môžeme urobiť, je na nich nezabudnúť. Historická pamäť je krátka a treba si ju pripomínať.

Momentálna epidemiologická situácia to síce nedovoľuje, ale hneď, ako sa bude dať, vyberte sa tam. Kaštieľ je tak isto ako park otvorený celoročne. Ak sa doň vyberiete prvú nedeľu v mesiaci, za vstupné neplatíte.