Alica

20.01.2021 12:17
Zábava

Autor : Nelly Vilusová, ZŠ Gemerská, Plešivec

Späť na úvod

Kde bolo, tam bol, neďaleko mesta Rožňava v obci Plešivec, v srdci Gemera, bývala jedna pani učiteľka. Volala sa Alica a mala veľmi rada deti. Trieda, do ktorej chodili aj Viki a Julka, mala s ňou každé ráno prvú hodinu. Slovenský jazyk deti nemali vždy rady, ale ona im vedela učivo zábavne vysvetliť, a preto si ju obľúbili. Žiaci boli usmiati a čas na vyučovaní mal krídla.

Jedného dňa z ničoho nič na hodinu slovenského jazyka prišla zastupujúca pani učiteľka. Viki a Julka boli prekvapené. „Kde je naša pani učiteľka Alica?“ pýtala Julka. Ešte nikdy sa nestalo, žeby na hodinu neprišla. Viki s Julkou sa rozhodli vyriešiť túto záhadu. Po škole sa za ňou vybrali.

Pani učiteľka Alica bývala vo veľkom sivom dome. Dievčatá zaklopali, no neúspešne. Nik neotváral. Pri poslednom klopaní sa dvere pootvorili. Viki s Julkou sa rozhodli, že vojdú dnu. Veď čo ak sa pani učiteľke sa niečo stalo a potrebuje pomoc? Zrazu začuli učiteľkin hlas, akoby sa v kuchyni s niekým rozprávala. Keď otvorili dvere vedúce do kuchyne, uvideli ju, ako sa rozpráva s jedným škriatkom. Mal čierne škriatkovské topánky, zelené oblečenie a na hlave mal červenú škriatkovskú čiapku s bielym brmbolcom. Pani učiteľka Alica stála pri sporáku a niečo varila. Z hrnca vychádzala dúhovitá para, ktorá voňala ako limetky. „Viki, Julka! Čo tu robíte?“ ozvala sa prekvapená učiteľka.

„Prišli sme sa na Vás pozrieť, či ste v poriadku. Neboli ste dnes v škole!“ odpovedali dievčatá.

„Dievčatá moje, musím vám niečo povedať, ale sľúbte mi, že to ostane medzi nami.“ Pani učiteľka im rozpovedala svoj príbeh a vysvetlila, prečo je u nej ten milý škriatok. Alica bola kedysi zakliata lesná víla žijúca na tajuplnej Plešiveckej planine. Škriatkovia jej však pomohli, aby sa znovu mohla premeniť na človeka. Teraz však musí pomáhať ona. Jeden zo škriatkov nečakane ochorel a nik iný ako ona nepoznal tajný recept na záhadnú chorobu, ktorý ho vylieči. Viki a Julka ju počúvali so zatajeným dychom. Zdalo sa im to všetko neuveriteľné, ako by to bol sem. Ale vedeli, že pomáhať sa musí. A preto sa rozhodli zostať a pomôcť ich obľúbenej pani učiteľke dovariť zázračný elixír. Po podaní lieku škriatkovi bolo ihneď lepšie. Poďakoval sa a bez mihnutia oka zmizol. Dievčatá a pani učiteľka sa na seba pozreli a naraz sa rozosmiali. Vedeli, že to tajomstvo bude u nich v bezpečí, nikomu to neprezradia.

A tak, na hodine slovenského jazyka, keď pani učiteľka Alica vysvetľovala učivo, Viki a Julka v nej videli nielen ich pani učiteľku, ale aj zakliatu vílu, o ktorej im rozprávala. A ktovie, možno ich raz zavedie do čarovného lesa...