Kalendár významných dní

13.12.2020 15:37
Spoločnosť

Autor : Katka Minarovská, Gymnázium Ivana Kupca, Komenského, Hlohovec

Späť na úvod

Keď si do Googlu napíšete dátum 28. október, ukáže vám nasledovné: 301. deň roka v gregoriánskom kalendári. Do konca roka zostáva 64 dní a meniny má Dobromila. No z historického hľadiska sa vtedy udiali dve veľmi zásadné veci.

28.10.1815

Určite z literatúry tušíte, že 28. október je dňom, kedy sa narodil významný slovenský básnik, národovec, jazykovedec, poslanec Uhorského snemu, Ľudovít Štúr.

Svetlo sveta uzrel v malej dedinke Uhrovec. Zaujímavosťou je, že v tej istej obci a dokonca v tom istom dome sa narodil slovenský politik Alexander Dubček.

Ľudovít Štúr sa zaslúžil o spisovnú slovenčinu, v ktorej si za základ vybral stredoslovenské nárečie- pre jeho rozšírenosť a zrozumiteľnosť. Bojoval proti utláčaniu Slovákov v Uhorsku. Na to doplatil i on, keď ho v roku 1843 pozbavili profesúry na Evanjelickom lýceu v Bratislave.

Bol poslancom Uhorského snemu za mesto Zvolen od roku 1847, kde kládol dôraz najmä na sociálne a národné postoje.

Určite by bol hrdý, že práve v deň jeho narodenia vznikla samostatná Československá republika.

Na osobnosť Ľudovíta Štúra by sme nemali zabúdať. V neľahkých časoch sa postavil mocnejším, aby mohol pracovať pre to, čo najviac miloval, svoj slovenský národ. V ankete najväčší Slovák sa umiestnil na 2. mieste, hneď za Milan Rastislavom Štefánikom. Po Štúrovi nesie meno aj planétka 3393 Štúr.

28.10.1918

Tento dátum určite poznáte z dejepisu. A ak nie, spoznáte. Vzniku Česko-Slovenska predchádzalo mnoho udalostí. V roku 1916 v Paríži vznikla Československá národná rada ako reprezentatívny orgán československého zahraničného odboja. Zahraniční Česi a Slováci vytvorili československé légie, vojsko. Najmä v Rusku, Taliansku a Francúzsku. Na konci vojny mali jednotky československých zahraničných vojsk viac než 100 000 dobrovoľníkov.

30. mája 1918 podpísali zástupcovia Slovenskej ligy v USA Pittsburskú dohodu. Tá zaručovala Slovákom širokú samosprávu a slovenčinu ako úradný jazyk na školách, v úradoch a vo verejnom živote. Oslabenie Rakúsko-Uhorska po prehre vojny bol len posledný dielik v skladačke.

28.10. 1918 bola v Prahe vyhlásená Československá republika a o 2 dni na to, 30.10.1918 sa Slováci prihlásili k spoločnému štátu s Čechmi.

Najväčšími osobnosťami pri zrode Československa boli Milan Rastislav Štefánik, Tomáš Garrigue Masaryk a Edvard Beneš. Československá republika existovala až do roku 1992.