Poznáš príbeh o salónkach?

17.12.2020 18:26
Spoločnosť

Autor : Sandra Onderová, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Milí čitatelia!

Určite mi dáte za pravdu, že neoddeliteľnou súčasťou Vianoc sú salónky. Niekto ich ešte stále vešia na vianočný stromček. Naopak, niekto si na nich len pochutnáva.😉

No a prečo voláme salónky salónkami? Za ich históriou sa skrýva veľmi pekný a milý príbeh. Tak si ho vychutnajte...

Najprv sa prenesieme na koniec 18. storočia do francúzskeho mesta Lyon, kde mal monsieur Papillot cukráreň. V nej zamestnával mladého učňa. Ako je zvykom medzi mladými, učeň sa zaľúbil do dievčaťa zo susedstva. A keďže jej chcel ukázať svoju lásku, rozhodol sa, že pre ňu bude potajomky kradnúť tú najlepšiu čokoládu. Túto čokoládu balil do klasického papiera a zvnútra jej napísal ľúbostný odkaz. Cukrár Papillot prišiel na to, že mu mizne čokoláda. Zistil, ako učeň čokoládu kradne, a to ho inšpirovalo k tomu, aby začal čokoládu baliť do lesklého papiera. A tieto balené čokoládové cukríky boli pomenované po cukrárovi Papillotovi. Zaujímavosťou je, že vo Francúzsku tieto cukríky Papillotes majú dodnes na vnútornej strane obalu výrok od slávnych francúzskych osobností.

Už na prelome 19. storočia mali uhorské kuchárky takmer 20 receptov na salónky. Postupom času sa objavili nové chute, takže okrem tých klasických fondánových salónok nájdeme aj salónky s mandľovou, orechovou, jahodovou, rumovou či kokosovou príchuťou. A prečo dostali názov salónky? Jednoducho preto, lebo salónky si v minulosti mohli dovoliť len bohaté panie. Zdobili nimi vianočné stromčeky v salónoch. 

Prajem pekné a hlavne v zdraví prežité vianočné sviatky!

Zdroj: https://vianoce.sk/28608-sk/preco-volame-salonky-salonkami.php