Sviatok sv. Mikuláša

06.12.2020 16:08
Kultúra a umenie

Autor : Mária Pastirčáková, ZŠ Bernolákova 16, Košice

Späť na úvod

Sviatok sv. Mikuláša je obľúbený najmä deťmi, ktoré sa v tento deň tešia na obdarovanie sladkosťami a rôznymi drobnosťami. Zvykom je očistiť si topánky, dať ich večer do obloka a ráno si v nich nájsť milé prekvapenie. Zvyky vzťahujúce sa ku dňu sv. Mikuláša (6. december) sa postupne vyvíjali až do podoby, ktorá sa zachovala dodnes.


O sv. Mikulášovi koluje viacero legiend. Podľa jednej z nich pomohol trom chudobným sestrám, ktoré sa nemohli vydať, lebo nemali na veno. Preto ich čakal krutý osud v otroctve alebo v nevestinci. Keď sa o tom dozvedel biskup Mikuláš, zabalil vraj hrudu zlata do šatky a v noci ju nepozorovane hodil cez okno do izby, kde spali tri chudobné dievčatá. Vďaka štedrému daru sa mohli všetky tri sestry vydať, a tak ich Mikuláš zachránil pred ponížením a hanbou. Biskup Mikuláš hlásal evanjelium, pomáhal biednym, chorým a trpiacim a preslávil sa milosrdenstvom a dobročinnosťou. Zomrel v pokročilom veku, pravdepodobne okolo roku 345, vo svojom biskupskom sídle v meste Myra, kde ho aj pochovali.


NEPEČENÁ SMOTANOVO - OVOCNÁ TORTA

Potrebujeme:

  • formu na tortu,
  • 3 balenia okrúhlych piškót,
  • 5 ks. 200 ml. kyslej smotany,
  • ovocný kompót alebo ovocie (napr. jahody, mandarinky, kiwi, maliny, ananás....)
  • Granko

Postup:

Do formy na tortu poukladáme piškóty tak, aby nevznikla medzera, potom pridáme ovocie, na ktoré dáme kyslú smotanu, do ktorej pridáme jeden celý vanilkový cukor a 4,5 polievkových lyžíc práškového cukru. Tento postup opakujeme dovtedy,kým sa nám neminú suroviny. Na vrch posypeme Granko a dáme stuhnúť do chladničky na 5 hodín. Nepečenú smotanovo-ovocnú tortu krájame vo forme, aby sa nám nerozpadla. 

Zuzana Tóthová (VI.C)


TRHANÉ HALUŠKY

Potrebujeme:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml vody
  • polovicu kávovej lyžičky soli

POSTUP:

Najprv je potrebné pripraviť cesto. Potrebujeme 500 g polohrubej múky, 250 ml vody a polovicu kávovej lyžičky soli. Do misky nasypeme múku a soľ a pridáme vodu. Cesto miešame až kým sa nelepí. Potom cesto zabalíme do fólie a necháme postáť hodinu. Cesto potom roztlačíme a nakrájame na pásy. Pásy cesta potom rukami roztlačíme na tenko. Cesto začneme trhať na menšie kúsky a hádžeme do osolenej vriacej vody. Keď halušky vyplávajú na povrch, ešte trochu ich uvaríme, a potom vyberieme so sitkom do hrnca a pomastíme ich. Podávame s vajíčkom s tvarohom a opraženou slaninkou.

Samuel Pekár (VIII.C)