Akú cenu má mier?

07.12.2020 18:42
Spoločnosť

Autor : Dáša Illišková, SPŠ stavebná a geodetická, Lermontovova, Košice

Späť na úvod

Čo je vlastne mier? Je to len čistá záležitosť vojny? Ako mám vedieť odpovedať na otázku, akú cenu má mier, ak definícia mieru mi nie je tak celkom jasná?

Kopec otázok, ktoré sa mi odohrávajú v hlave, ma donútili rozmýšľať. Čo je vlastne mier...? Táto otázka padla ako prvá, pretože väčšina z nás si pod pojmom mier vyjaví bezvojnový stav. No ale pre mňa mier nie je len stav bez vojny... Nemal by byť mier pocitom pokoja a spokojnosti? Raz jeden holandský filozof Baruch Spinoza povedal: „Mier nie je absenciou vojny. Mier je cnosťou, dôverou, spravodlivosťou.“ Čo tým vlastne myslel? „ Mier nie je absenciou vojny...“, v tejto časti výroku tu krásne opísal to, že mier nie je len obdobie po krvopotnom hájení svojej krajiny, vlasti či národa. Že to nie je stav, kedy sú ľudia ešte vystrašení po tom všetkom, čo zažili za tie hrozné roky bojov. Ale to, že „mier je cnosťou, dôverou, spravodlivosťou.“. A tu je pravá odpoveď na moju prvú otázku: „ Čo je vlastne mier?“ No častokrát sa sama seba pýtam: „Žijeme teraz v mieri?“ Väčšina z nás by jednoznačne odpovedala „áno“, ale ja odpoviem nie. Prečo? No jednoducho preto, že život, ktorý teraz vedieme, je plný strachu, neistoty, sklamania či zlosti. Ako môžeme povedať, že žijeme v mieri, ak pociťujeme všetko to, čo pociťovali ľudia počas vojny? Podľa môjho názoru nijak... Ale nerobia si to ľudia sami? Alebo to robí doba, v ktorej žijeme? Berú nám naše vymoženosti a technológie mier? Nad týmito otázkami sa, bohužiaľ, musí zamyslieť každý sám...

No jedno by ma predsa len zaujímalo. Akú cenu má mier? Cenu zlata? Drahých kameňov? Či soli? Pre niekoho možno, no pre mňa má mier cenu nevyčísliteľnú. Ak má človek mier, má z polovice vyhraté. Hoci nežijeme v dobe, kedy po nás strieľajú či hádžu bomby (aj keď stále sú krajiny, kde sa to bohužiaľ deje), aj tak nežijeme v krajine mieru. Ale vraj sme sami strojcami nášho šťastia. Tak prečo nebyť strojcami vlastného mieru? Kvapka ku kvapke a vznikne more... Možno, ak by sme boli tými kvapkami v mieri, hoci len vo svojom vnútri, bolo by to cítiť aj v našom okolí. Tak ako je smiech nákazlivý, tak sú nákazlivé aj iné naše vlastnosti. Možno si to ani neuvedomujeme, ako naším správaním ovplyvňujeme svoje okolie. No je načase otvoriť oči a uvedomiť si tento fakt. Tak prečo nenakaziť mierom svoje okolie? Možno už potom nebudeme počúvať samé vulgarizmy či negatívne správy, ktoré nám prinášajú stres, úzkosť, či dokonca v nás živia hnev.

Možno si konečne uvedomíme aj zmysel a cenu mieru. Že mier je potrebný nielen navonok, ale aj pre naše vnútro, že mier sa nedá kúpiť alebo umelo vytvoriť. Mier si jednoducho musíme zaslúžiť.

Benjamin Franklin povedal jednu úžasnú vec: „Ešte nikdy neexistovala dobrá vojna alebo zlý mier.“ Preto je potrebné snažiť sa aspoň o nejaký, hoci len vo svojom vnútri. Pretože mier má cenu lásky.