Simonka - nová žiačka

09.11.2020 18:52
Zo školy

Autor : Laura Bábiová, ZŠ Gejzu Dusíka, Mierová, Galanta

Späť na úvod

Keď Simonka prišla prvýkrát do novej školy, bola už štvrtáčka. Ale nebola štvrtáčka na ZŠ ale na 8-ročnom gymnáziu v Martine, pretože prestúpila z 8-ročného gymnázia, ktoré sa nachádza vo Zvolene. Trochu sa obávala, lebo v jej veku je dosť ťažké zapadnúť medzi ostatných spolužiakov a už nechce prestupovať na iné gymnázium kvôli šikane.

Len čo vkročila do triedy, videla, že všetci pozerali do mobilov. Svoj mobil vytiahla aj ona. Vtom jej spolužiačka Lea, ktorú už skôr poznala, napísala SMS-ku: ,,Ahoj. Máš INSTAGRAM?“ Simonka jej odpísala: ,,Ahoj. Nie. Prečo?“ Ona jej odpísala: ,,Tak by si si ho mala stiahnuť! Inak do tejto triedy nikdy nezapadneš. Urob to teraz alebo nikdy!“ Simonka jej napísala: ,,Tak ja si ho teda stiahnem. Ale ja ani neviem, ako si ho mám stiahnuť ani prihlásiť sa na neho!“ Ona jej napísala: ,,Stretneme sa dnes za školou o 18.00 hodine. Pomôžem ti ho nainštalovať do tvojho mobilu a pomôžem ti sa tam aj prihlásiť. Prídeš?“ Simonka jej odpísala: ,,Prídem.“ Popoludní o šiestej hodine sa stretli. Lea pomohla Simonke urobiť si účet na INSTAGRAME.

Na druhý deň prišla Simonka do triedy, vytiahla mobil a chcela sa pozrieť, čo je nové na sociálnej sieti. V tom momente keď sa snažila prihlásiť na svoj profil, zistila, že jej ho niekto heckol. Simonka si za jeden deň urobila viac ako päťdesiat fotiek. A potom začal hecker na jej účet pridávať nevhodné veci. Keď chcela Simonka svoj profil späť, začal ju vydierať, že pokiaľ chce svoj profil späť, musí mu zaplatiť 100 €. Ona mu odpísala, že mu v žiadnom prípade nič nezaplatí. O pár dní hecker na Simonkinom účte zverejnil, že bude cez internet predávať cigarety. Simonkini spolužiaci začali za ňou chodiť, aby im nejaké cigarety predala. Keďže Simonka žiadne cigarety nemala, vysvetlila im, že jej heckli profil, a teraz ju vydierajú. Vtedy Simonke napadlo, že jediný človek, ktorý vedel prihlasovacie meno a heslo na jej INSTAGRAM, bola Lea. Keď za ňou prišla a spýtala sa jej, či to bola ona, kto jej heckol profil na INSTAGRAME, Lea jej odpovedala, že ona jej profil neheckla.

Onedlho sa zistilo, že Simonkinho spolužiaka Kevina učí Kevinov otec heckovať cudzie profili a vydierať ich majiteľov pretože Kevinoví rodičia sú veľmi chudobní. Keď sa to zistilo, Kevin sa priznal, prečo Simonke profil na INSTAGRAME heckol. Dôvod bol veľmi zaujímavý. ,,Simonke som preto heckol profil, pretože odkedy prišla do našej školy, tak sa mi veľmi páčila, ale ona si ma vôbec nevšímala. Chcel som preto urobiť niečo, aby si ma všimla. Veľmi ma to mrzí, Simonka. Prepáč.“ Keď už bol problém vyriešený, tak sa rada školy rozhodla, že Kevina vylúčia zo školy. Simonke bolo veľmi ľúto, že si ho od jej príchodu do novej školy nevšímala, ale vôbec jej nenapadlo, že ako nová žiačka by sa mohla od začiatku niekomu páčiť.

Keď sa už pani riaditeľka chystala ísť do Kevinovej triedy a oznámiť že ho vylučujú zo školy, tak sa Simonka išla spýtať pani riaditeľky, či by Kevinovi nemohli dať ešte jednu šancu a za jeho kyberšikanovanie mu dať radšej nejaký trest, ale nevyhodiť ho zo školy. Pani riaditeľka sa ešte porozprávala z ostatnými pedagógmi zo školy. Prešiel jeden deň a pani riaditeľka prišla do triedy a oznámila, že Kevin môže ostať na ich škole, ale urobí s nimi besedu, ako sa brániť proti kyberšikane. Kevin veľmi rád súhlasil a bol rád, že ho zo školy nakoniec nevyhodili. Dodnes ani nevie, že o tento návrh sa postarala práve Simonka.

Pani riaditeľka urobila ale ešte jeden rázny krok. Zakázala všetkým žiakom na škole mať pri sebe na vyučovaní mobilné telefóny. Pred začiatkom hodiny musia všetci žiaci na škole odovzdať svoje telefóny do malej krabice. Po skončení vyučovania sa všetkým žiakom mobilné telefóny vrátia späť. S týmto krokom na počudovanie súhlasili všetci žiaci. Odvtedy sa žiaci viac spolu rozprávajú, pomáhajú jeden druhému. A Simonka? Tá medzi svojich spolužiakov veľmi rýchlo zapadla. Dokonca jej trieda patrí medzi najlepšie triedne kolektívy.