Hudba mení životy

25.10.2020 12:46
Spoločnosť

Autor : Sandra Onderová, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Milí čitatelia!

     Pri príležitosti Medzinárodného dňa hudby, ktorý bol 1. októbra, som sa rozhodla, že napíšem niečo o hudbe. Prečo o nej? Hudba je považovaná za prirodzené spojenie človeka s krásou, prirodzenosťou...

     Sprevádza nás po celý život. Ovplyvňuje naše nálady, utešuje nás, dodáva energiu a v neposlednom rade nás učí presnosti, trpezlivosti... Dávkuje sa už bábätkám v brušku, lebo už aj ony vnímajú jednotlivé zvuky.

     Podľa mnohých prieskumov dosahujú študenti, ktorí v detstve hrali na klavír alebo iný hudobný nástroj (za predpokladu, že k tomu mali pozitívny vzťah) na skúškach na stredných školách lepšie výsledky ako ich nehudobní rovesníci. Získavajú viac vyznamenaní, sú úspešnejší napr. v prijímaní na lekárske fakulty, vynikajú v jazykoch, biológii, chémii a matematike. Ich reakcie a odpovede bývajú pohotovejšie.

Prečo je hudba pre nás dôležitá?

Jedným z hlavných dôvodov je, že má pre nás vynikajúce schopnosti pozitívne ovplyvňovať mozog a jeho funkcie.

Pamäť – isté druhy vážnej hudby dokážu aktívne rozvíjať pravú aj ľavú hemisféru mozgu, čo pomáha pri lepšom zapamätúvaní si nových informácií.

IQ – vývoj prirodzenej inteligencie formuje veľa faktorov z nášho okolia, kde vyrastáme. No hudba na nej môže mať tiež kladnú zásluhu.

Koncentrácia, pozornosť – pri hre na akýkoľvek hudobný nástroj či pri čítaní nôt sme nútení sa naplno koncentrovať na činnosť, ktorú vykonávame.

Citová a emocionálna inteligencia – pri počúvaní hudby sa často stotožňujeme s melódiou, rytmom či samotným posolstvom skladby, a tak formujeme svoju vlastnú jedinečnú osobnosť, v ktorej emócie a city majú to správne miesto.

„Jednou z dobrých vecí, čo sa týka hudby je, že keď sa vás dotkne, necítite žiadnu bolesť.“

                                                                                                                                                    Bob Marley – jamajský spevák, skladateľ, hudobník

Zdroje: 

https://eduworld.sk/cd/stanislava-miklovicova/1579/hudba-detom-meni-zivot?fbclid=IwAR0hZv9Fkk5FJNen0qLkqqGeLobzVyX2W4X3i9WvDhIr1N5d4CDLKd5beuI

https://www.edur.sk/clanky/hudba-a-jej-vplyv-na-dieta/?fbclid=IwAR15TsaGMf_VUKYxergFb1QsxEwdliaqHSgKjc8Kf7Qxh1MHitnuiCpBe44