Rakytník rešetliakový

25.10.2020 12:40
Príroda a turistika

Autor : Andrea Kerestešová, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Milí žiaci,

začala jeseň a s ňou chladnejšie počasie, ktoré potrápi našu imunitu. Okolo nás sa nachádza množstvo vírusov, najviac respiračných, ktoré sa prenášajú z človeka na človeka kvapôčkovou infekciou. Svoju imunitu preto posilňujme rôznymi spôsobmi:

– čo najviac sa pohybujme na čerstvom vzduchu,

– otužujme sa,

– jedzme zeleninu a ovocie,

– pime bylinkové čaje,

– jedzme výživové doplnky s vitamínmi C, A, B, D, E, K, P, omega mastné kyseliny, magnézium.

       Plody kra, ktorý obsahuje všetky prospešné látky pre našu imunitu, sa zberajú práve teraz. Ker má názov RAKYTNÍK RAŠETLIAKOVÝ. Je to ker, pôvodne pochádzajúci z Himalájí, ale v súčasnosti je rozšírený po celom svete. Starí Gréci ohromení potenciálom rakytníka tvrdili, že bol obľúbenou potravou bájneho okrídleného koňa Pegasa. Legenda pravdepodobne pramení z toho, že plody rastliny boli dôležitou súčasťou potravy najlepších dostihových koní v Grécku – pre zlepšenie výkonu na olympijských hrách a pre zvýšenie kvality srsti, ktorá bola potom zdravá a lesklá. Botanický názov rodu Hippophae odráža tento historický fakt – pozostáva z dvoch gréckych slov hippos (kôň) a phaes (lesklý, žiarivý). Práve teraz je vhodný zber jeho plodov. Zbierame celé drevnaté stonky s listami a plodmi. Pri zbere dávame pozor, lebo stonky majú ostne. Plody rakytníka majú elipsovitý alebo guľovitý tvar, vo vnútri je tmavohnedá kôstka. Za žltočervenú, oranžovú až červenkastú farbu plody vďačia karotenoidom. Dužina je oranžová s olejovitou štruktúrou. Plody rakytníka sú bohaté na sacharidy, vitamíny, antioxidanty, aminokyseliny a bielkoviny. Obsahujú desaťkrát viac vitamínu C ako citrón. Podľa laboratórnych testov jedna bobuľa rakytníka pokryje dennú potrebu vitamínu C u človeka. Okrem neho sa tu nachádzajú vitamíny zo skupiny B, napríklad B1, B2, B6, B9 (kyselina listová), vitamín D – podporujúci rast a vývoj kostí, E, F, K, P, provitamín A – beta-karotén, ďalej triesloviny a minerálne látky, nenasýtené mastné kyseliny omega 3, 6, 7, 9, iné organické kyseliny, atď.

Rakytníkový čaj:

    Celé drevnaté stonky s listami a plodmi zalievame prevarenou vodou, ktorú necháme po zovretí ešte 5 minút postáť, aby rakytník nestratil privysokou teplotou prospešné látky a až potom zalejeme. Pridáme med alebo cukor. V čaji lyžičkou „popukáme“ plody. Do pohárov nalievame cez sitko. Môžeme pridať sušené plody šípok alebo sušené lupene šípok. Na zdravie! 😊

Foto: Mgr. Andrea Kerestešová

Doplnené odborné informácie: http://zlatyrakytnik.sk/o-rakytniku/zdroj-bioaktivnych-latok/

Fotogaléria k článku