Čarovný úsmev

12.09.2020 12:39
Zábava

Autor : Viera Helbichová, ZŠ Bernolákova 16, Košice

Späť na úvod

Úsmev má mnoho prívlastkov a podôb. Úprimný, vrelý, zvodný… Je dôležitým prostriedkom v komunikácii ľudí. A prináša samé pozitíva.

1. Úsmev posilňuje imunitný systém. Zložila vás práve choroba? Možno ste sa málo usmievali. Úsmev môže byť aj súčasťou prevencie infekčných ochorení, ktoré sa na nás valia vo veľkom obzvlášť v jesennom a zimnom období.

2. Má vplyv (nielen) na prvý dojem. Predstavte si, že sa nachádzate v kruhu nových ľudí a radi by ste sa zoznámili. Koho si vyberiete? Pravdepodobne niekoho s vľúdnym úsmevom. Človek, ktorý sa usmieva, ukazuje ostatným, že je priateľský a otvorený novým známostiam. Preto sú usmievaví ľudia v spoločnosti obľúbenejší a lepšie sa socializujú.

3. Zlepšuje náladu. Jednoduchý úsmev dokáže zmeniť chémiu v mozgu, a pritom nemusí byť ani úprimný. Úsmevom, a teda zapojením špecifických svalov, ktoré sa na ňom podieľajú, si totiž v mozgu aktivujeme centrá, ktoré sa starajú o vylučovanie endorfínov. To sú hormóny, ktoré znižujú mieru stresu a vo všeobecnosti nám zlepšujú aktuálnu náladu.

4. Robí nás atraktívnejšími. Každý milý úsmev je ako magnet pre ľudské oči. Úsmev vám taktiež dodá väčšie sebavedomie. Počúvajte svoje obľúbené piesne.Hudba dokáže s našou náladou urobiť zázraky. Myslite na niekoho, kto má pozitívny vplyv na váš život. Zatvorte svoje oči a naplňte svoju myseľ pozitívnou energiou a inšpiráciou. Spomeňte si na príjemné spoločné chvíle prežité v spoločnosti pozitívnych ľudí. Tešte sa na niečo alebo niekoho. Vždy existuje niečo, na čo sa človek môže tešiť. A tešte sa z maličkostí. Tešte sa z letného slnka. Všimli ste si niekedy, ako sa ľuďom zlepší nálada, keď vyjde slnko? Leto je ako stvorené na radosť. Buďte čo najviac vonku, v lese, pri vode a tešte sa zo slnečných lúčov. Vychutnávajte si ich čo najčastejšie.

Všímajte si radosť ľudí navôkol, rýchlo sa ňou „nakazíte“ aj vy. Športujte vonku. Aspoň v lete vymeňte telocvičňu za prírodu. Čerstvý vzduch, modrá obloha, usmievavé slnko, to sú tie správne koreniny pre váš úsmev. Nikdy nezradia a zintenzívnia vaše cvičenie.

Toto je iba zopár nápadov, ktoré vám pomôžu vyčariť úsmev na tvári. Aj dnes na vás čaká veľa drobných radostí. Nech to už bude čokoľvek, nezabudnime sa radovať, usmievať a ďakovať za všetko krásne, čo môžeme prežívať.