Zobuď sa v lone jari

17.06.2020 21:04
Spoločnosť

Autor : Karolína Rýdza, ZŠ s MŠ Centrum I, Dubnica nad Váhom

Späť na úvod

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, či máte obľúbené ročné obdobie, počas ktorého sa cítite veselšie a príjemnejšie? Pre mňa je takýmto obdobím jednoznačne jar.

Jar je obdobie, keď končí zimný spánok, začína niečo krásne a nové a nastáva čas aktivít. Roztápa sa posledný sneh a príroda sa prebúdza. Teplé slnečné lúče robia hotové zázraky a všetko vôkol nás ožíva.

Zo zeme vykúkajú prví poslovia jari – snežienky a ich krása a nežnosť vás očarí hneď na prvý pohľad. Postupne ich v záhradkách striedajú ďalšie jarné kvietky, ako tulipány a narcisy. Na lúkach sú učupené žlté prvosienky a fialky, ktoré čakajú na malé detské rúčky, aby ich odtrhli pre svoje mamičky. Na stromoch rozkvitajú milióny drobných kvietkov a ich vôňa a krása nás núti vyjsť von do prírody, kde všetko vôkol žiari farbami.

Ani zvieratká nezaháľajú. Zo zimného spánku sa prebúdzajú spachtoši a z ďalekých teplých krajín prilietajú sťahovavé vtáky. Usilovné včielky už vyletujú zo svojich úľov a opeľujú prvé kvietky. Začína sa rodiť nový život, všade sa ozýva piskot mláďat, ktoré pobehujú za svojimi mamami. Máš chuť si pritúliť žltučké kuriatka či húsatká, alebo malých zajačikov, ovečky a mačiatka. Na každom rohu môžeme počuť krásny spev vtákov, ktoré si hľadajú partnera.

Tak ako príroda, aj ľudské telo sa prebúdza do niečoho nového. Jar je časom pre stanovenie si nových cieľov. Je tiež obdobím nových citov, emócií, optimizmu a radosti zo života.

Na jar sa tešíme, pravdepodobne, viacerí. Vždy prichádza v plnej svojej kráse a niečo okúzľujúce v nás zanecháva.