75.výročie ukončenia 2.svetovej vojny v Európe

15.06.2020 20:01
Spoločnosť

Autor : Michal Minarovský, Gymnázium Ivana Kupca, Komenského, Hlohovec

Späť na úvod

Druhá svetová vojna, najväčší ozbrojený konflikt v dejinách ľudstva. Odohrávala sa prevažne v Európe, Tichomorí a severnej Afrike. Dnes sa však budeme venovať len udalostiam v Európe.

1. september 1939, nemecký útok na Poľsko. Deň, kedy sa začala druhá svetová vojna. Do útoku na Poľsko bol zapojený aj Sovietsky zväz, ale aj vojnový Slovenský štát. Následným dobytím Poľska sa jeho územie rozdelilo medzi Nemecko a Sovietsky zväz.

V roku 1940 sa smer vojny zameral na západ a škandinávske krajiny. Nemecko ako prvé prepadlo Dánsko a Nórsko a neskôr cez krajiny Beneluxu začalo svoju inváziu do Francúzska. Táto invázia označovaná aj ako „Blitzkrieg“ (blesková vojna) bola rýchla a Nemecko sa po mesiaci radovalo z obsadenia Francúzska. Nemcom to ale nestačilo a začali tak dlhotrvajúcu bitku o Britániu. Spočiatku mali Nemci v pláne vylodiť sa na Britských ostrovoch, ale to z dôvodu dobre vycvičených britských vzdušných síl (RAF) nebolo možné, a tak sa Nemci museli uchýliť len k bombardovaniu.

22. jún 1941, deň s ktorým nepočítal ani samotný Stalin. Začiatok operácie „Barbarossa“ alebo aj napadnutie Sovietskeho zväzu. Tento útok velenie Červenej armády nečakalo, aj keď sa o ňom povrávalo už veľmi dlho. Nemecké jednotky postupovali veľmi rýchlo z dôvodu zle organizovanej Červenej armády. Našťastie sa sovietskym vojskám podarilo nemecký útok zastaviť tesne pred útokom na Moskvu. Sovietom priala aj ich povestná „ruská zima“, na ktorú nemecké jednotky neboli dobre pripravené.

23. augusta 1942 sa začala bitka o Stalingrad, ktorá sa po piatich mesiacoch urputných bojov skončila porážkou nemeckej 6. armády. Jej 90 000 príslušníkov upadlo do zajatia spolu s veliteľom maršálom Paulusom.

5. júl 1943, neúspešná ofenzíva pri meste Kursk, ktorá sa stala najväčšou tankovou bitkou 2. svetovej vojny. Stretlo sa v nej viac ako 7-tisíc tankov. Bola to zároveň posledná veľká obranná bitka Červenej armády. Odvtedy už len postupovala na západ.

Rok 1944 alebo aj prelomový rok. V tomto roku sa začal tlak na Nemecko stupňovať čoraz viac. Najprv sa 6. júna vylodili západní spojenci v Normandii (sever Francúzska). Táto udalosť známa aj ako Deň D je dôležitá z dôvodu vytvorenia západného frontu. 1. augusta 1944 vypuklo povstanie vo Varšave a 29. augusta zasa Slovenské národné povstanie. Síce boli obe povstania potlačené, na tú dobu to boli ale veľmi odvážne činy a pokusy na vyjadrenie nesúhlasu s nacistickým režimom.

Konečný útok na najdôležitejšie mesto Tretej ríše začal 16. apríla 1945. Po dlhotrvajúcich bojoch Berlín nakoniec kapituloval 2. mája. Medzitým ale 30. apríla Hitler spolu so svojou družkou Evou Braunovou spáchali samovraždu. Posledným oslobodeným mestom v Európe bola Praha, 5. mája. Nemci kapitulovali 8. mája 1945, čím končí druhá svetová vojna v Európe. Vo svete sa končí až 2. septembra 1945 po kapitulácii Japonska