Zdravie z prírody

17.06.2020 17:09
Spoločnosť

Autor : Andrea Kerestešová, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Milí žiaci,

počas letných prázdnin budete svoj čas určite tráviť aj v prírode so svojou rodinou a kamarátmi. Na lúkach a popri lesoch môžete nájsť veľa byliniek, o ktorých ste možno ani nevedeli, že sú liečivé. V tomto článku vám predstavím 5 základných byliniek, ktoré počas leta zbieram, suším a pijem z nich, najmä v zime, voňavý čaj. Prebudí spomienky na leto, a to najdôležitejšie – lieči.😊

Rumanček pravý

Rumanček je bylinka, ktorá upokojuje nervovú sústavu (stres, nervozitu, podráždenosť). V liečiteľstve sa používa už po stáročia a pre svoje výnimočné účinky je považovaný za všeliek. Podporuje potenie, preto je vhodný v čase chrípky a prechladnutia. Pomáha pri bolesti hrdla a nádche. Uľahčuje trávenie a napomáha pri plynatosti. Stimuluje činnosť bielych krviniek a činnosť imunitného systému. Má schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi, a preto sa čaj z rumančeka odporúča piť ľuďom chorým na cukrovku. Extrakt z rumančeka býva súčasťou pleťových vôd, masiek, krémov či pleťových mliek. Pridáva sa aj do šampónov, mydiel, zubných pást a ústnych vôd. Rumanček sa využíva tiež pri výrobe vlasovej kozmetiky, upokojuje podráždenú pokožku hlavy, oplachovanie rumančekom zosvetlí blond vlasy a dodá im lesk a hebkosť.

Zbierame rozkvitnuté kvety.

Vedel si, že vo veľkej úcte ho mali už starí Egypťania, ktorí rumanček považovali za posvätnú bylinu? Pre starých Grékov bol rumanček, pre svoju špecifickú balzamovú vôňu, „jablkom Zeme“. Existuje veľa druhov rumančeka. Pravý rumanček spoznáš tak, že keď prerežeš kvet, vnútro má byť duté. Ako na obrázku.

Zlatobyľ kanadská

Osobne patrí táto bylinka, ktorá kvitne zväčša v auguste, medzi moje najobľúbenejšie, keďže pitím čaju som si vyliečila dlhoročný chronický zápal močových ciest. Využíva sa teda pri zápaloch močového mechúra a ľadvín, pri močových kameňoch a piesku, vrátane reumy, dny. Zlatobyľ je dobre využiteľná aj pri cievnych problémoch, hemoroidoch a kŕčových žilách. V ľudovom liečiteľstve sa zlatobyľ odporúča aj pri duševných ťažkostiach, ako smútku či depresii. Čaj sa odporúča piť aj pri diétach a redukčných režimoch, pretože má schopnosť podporovať činnosť metabolizmu. Zlatobyľ možno použiť aj na detoxikáciu organizmu, pri zväčšenej prostate, astme, kašli a na urýchlenie hojenia rán.

Zbiera sa celá horná rozkvitnutá vňať, približne 15 cm.

Čakanka obyčajná

Čakanka detoxikuje celý organizmus, ale zbierajú sa len kvety. V jeseni vám poslúžia i korene. Čaj z modrých kvetov čistí krv a podporuje jej tvorbu, znižuje vysokú hladinu cholesterolu, prečisťuje cievy, a preto je aj prevenciou srdcovo-cievnych ochorení. Zlepšuje aj činnosť pečene a žlčníka, podporuje vylučovanie žlče. Piť čakanku sa vám oplatí aj preventívne, ak máte problémy s močovými cestami či obličkami. Odvar z kvetov prečistí obličky i močové ústrojenstvo. Ak ste niekedy mali v mechúre alebo v obličkách kameň, už to asi zažiť nechcete. Pomôže vám v tom práve čakanka, ktorá preventívne pôsobí proti vzniku kameňov. Čakanka je močopudná, všetko zlé sa snaží z tela rýchlo vyplaviť. Po žalúdočných problémoch vám čakanka pomôže napraviť črevnú mikroflóru. Nepite ju však pri hnačke, odvar z kvetov podporuje vyprázdňovanie. Ak vás trápia zápchy, čakanku by ste mali mať stále pripravenú doma. Podporuje aj chuť do jedla.

Zbiera sa kvet.

Žihľava dvojdomá

Pŕhľava je veľmi cennou liečivou rastlinou, osoží pri chorobách močových a dýchacích orgánov, pri katare žalúdka a čriev, pri lámke, reumatických chorobách, cukrovke a iných chorobách látkovej premeny. Lieči zápal obličiek, pečene a prečisťuje močové cesty. Podporuje tvorbu červených krviniek a čistí krv. Je účinná aj proti leukémii. Obsahuje oveľa viac železa ako špenát. Z mladých výhonkov si môžeme uvariť výbornú omáčku, ktorú dochutíme cesnakom a podávame s volským okom. Obsahuje veľa vitamínov a živín, môžeme ju pridávať aj do polievok. Čaj zvyšuje vylučovanie kyseliny močovej, pôsobí močopudne, taktiež zmäkčuje stolicu, podporuje tvorbu materského mlieka. Okrem toho pomáha pri čistení pleti, vyrážkach a akné. Je odporúčaná trojtýždňová pitná kúra na odstránenie aj tých najneodstrániteľnejších vyrážok.

Zbiera sa celá vňať pred kvitnutím.

Smoothie zo žihľavy:

6 mladých vňatí žihľavy dvojdomej, 1 jablko, šťavu z pol citróna, lyžičku cukru alebo medu, 1,5 dcl vody. Všetko rozmixujeme, precedíme cez sitko a pijeme počas dňa. V letných dňoch podávame vychladené.

Rebríček obyčajný

Dôvodom, prečo je nenahraditeľným pomocníkom pri liečení, je jeho bohaté zloženie. Obsahuje vlákninu, achilín, sacharidy, kyseliny, bielkoviny, silice, flavinoidy, triesloviny, vitamíny B1, B2, B3 a B6. Pre ženy je výborným pomocníkom pri liečení nepravidelného cyklu, zápalov alebo bolestí v podbrušku. Niektorí ľudia môžu mať pri kontakte s čerstvou rebríčkovou vňaťou alergickú reakciu, ktorá sa prejavuje ako drobné vyrážky. Preto ak sa takéto niečo vyskytne, buďte pri manipulácií s čerstvým rebríčkom obozretní. Vysušená bylina už tento alergický účinok nemá. Bylina nie je vhodná pre tehotné ženy, nie je vhodná ani pre ľudí so zlou zrážanlivosťou krvi.

Zbierame kvety.

Základné pravidlá bylinkára:

Pri zbere byliniek platia určité pravidlá, aby sme zbierali bylinky v čase, kedy obsahujú najväčšie množstvo liečivých látok:

• na zber sa vyberáme počas slnečného dňa,

• bylinky nezbierame popri cestách (sú zaprášené) a nezbierame ani na a popri poliach (môžu byť zasiahnuté chemickými postrekmi),

• zbierame len také množstvo, aké do budúceho leta použijeme,

• bylinky, ktoré nepoznáme, netrháme.

Správne sušenie byliniek:

Kvety a vňať naukladajte do tenkých vrstiev a sušte v tieni, v dobre vetranej miestnosti. Po usušení ich uskladňujte v papierovej krabici, papierovej taške alebo vrecúškach.

Všetky lúčne kvety, bez ohľadu na to, či sú, alebo nie sú liečivé, sú okrasou pre naše príbytky.😊

Prajem vám príjemné prežitie letných prázdnin. Potešte seba a svojich blízkych napríklad čajom z byliniek. Určite to ocenia.😊

Zdroje:

http://www.femme.sk/index.php/zdravie/zdravotne-info/item/12595-rumancek-pravy)

https://www.nazdravie.sk/prhlava-dvojdoma/

https://www.zdravieastyl.sk/prirodna-medicina/799-rebricek-obycajny-alebo-unak-mysi-chvost

Mária Treben – Zdravie z Božej lekárne

Fotografie: Andrea Kerestešová

Fotogaléria k článku