Vitamíny a minerály

29.03.2020 17:26
Spoločnosť

Autor : Jana Kroková, ZŠ Soľ

Späť na úvod

Milí čitatelia!

V dnešnej uponáhľanej dobe potrebujeme jesť vyváženú stravu bohatú na vitamíny a minerály, aby sme boli zdraví, aby sa správne vyvíjal náš mozog a aby sme neboli obézni. Problémom obezity je strava bohatá na kalórie a chudobná na živiny. Polotovary, rýchle občerstvenie sa stávajú súčasťou nášho života. Podľa najnovšieho výskumu deťom chýba päť dôležitých vitamínov. Ktoré najviac potrebujete? Ako ich doplniť do ich jedálnička?

Vápnik

Najnovšie štatistiky ukazujú, že asi jedna tretina detí trpí nedostatkom vápnika. Ten je počas detstva a dospievania životne dôležitý, aby sa kosti správne vyvíjali. Nedostatok vápnika môže narušiť rast a zvýšiť riziko osteoporózy v neskoršom veku, najmä u dievčat. Preto je dôležité, aby sme sa naučili konzumovať potraviny bohaté na tento dôležitý vitamín. Potraviny s vysokým obsahom vápnika nielen posilňujú kosti, ale môžu zabrániť vzniku cukrovky 1. typu a iných ochorení. Potraviny bohaté na vápnik jogurt, syr, tofu, mlieko, listová zelenina, mrkva, brokolica, riasy, mandle, vlašské orechy, mak, sezam.

Vitamín E

Tento vitamín je jedným z najznámejších prirodzených antioxidantov, chráni bunky pred poškodením. Je zodpovedný za normálny rast a vývin svalov, ovplyvňuje tvorbu červených krviniek, spomaľuje proces starnutia buniek a tkanív, znižuje krvný tlak. Ide o vitamín, ktorý je rozpustný v tukoch. Podporuje trávenie a metabolizmus. Naše telo si ho nedokáže vytvoriť svojpomocne, získavame ho priamo z potravín. Kde nájdeme vitamín E? V kapuste, špenáte, avokáde, mäse, mlieku, vajciach, rastlinných olejoch lisovaných za studena, orechoch, arašidovom masle, semienkach, pšeničných klíčkoch.

Vláknina

Vláknina je pre správny vývoj dieťaťa dôležitá. Ide o zmes nestráviteľných sacharidov. Obsahuje dôležité látky ako pektín, lignín či celulózu. Tráviacim traktom prechádza v takmer nezmenenom stave, viaže na seba vodu a odpadové látky, ktoré sú vďaka nej ľahšie odvádzané z tela von. Strava bohatá na vlákninu pomáha chrániť telo pred rôznymi chronickými ochoreniami a dodávajú mu potrebnú energiu. Zdroje vlákniny sú hnedá ryža, humus, maliny, jahody, černice, pomaranče, niektoré obilniny, fazuľa, šošovica, cícer, celozrnný chlieb a cestoviny, ovsené vločky, sladké zemiaky, zelený hrášok, orechy, mleté ​​ľanové semienka.

Draslík

Je dôležitý pre správny rast, udržiava zdravú pokožku, stimuluje činnosť obličiek pri zbavovaní sa toxínov a škodlivých látok. Udržiava zdravú rovnováhu tekutín v tele, reguluje správnu funkciu svalov a nervov. Hrá dôležitú úlohu pri znižovaní vysokého krvného tlaku. Najlepšie zdroje draslíka sú banány, pomaranče, melón, sladké zemiaky, paradajky, špenát, kel, fenikel, karfiol, rímsky šalát, mrkva, repa, jogurt, mlieko, ryby, mandle a horká čokoláda.

Železo

Železo pomáha červeným krvinkám prenášať kyslík do buniek a hrá dôležitú úlohu pri zdravom vývoji mozgu. Lieči chudokrvnosť. Chronický deficit môže spôsobiť problémy s učením aj správaním. Kde nájdeme železo? V krevetách, hovädzom a kuracom mäse, fazuli, šošovici, rybách, sušených marhuliach, jahodách, mangu, orechoch, maku, kokose, hrozienkach, listovej zelenine, špenáte, petržlenovej vňati.

Pestrá strava je najjednoduchším spôsobom, ako zabezpečiť organizmu dostatočný prívod všetkých živín. Preto jedzme zdravo!