SVETOVÝ DEŇ SOCIÁLNEJ SPRAVODLIVOSTI

18.02.2020 16:03
Šport

Autor : Mária Pastirčáková, ZŠ Bernolákova 16, Košice

Späť na články školy

Súčasná doba je plná hektiky, stresu a naháňania sa za všetkým možným i nemožným. Žijeme v dobe prevratných zmien, no, žiaľ, aj prevrátených hodnôt. V priebehu vekov sa ľudia ženú za čo najkrajšími šatami, najdrahším autom, najlepšou známkou a neuvedomujú si, že na tejto ceste občas strácajú dobrý charakter, morálku a najmä ľudský prístup. Z ľudí sa stávajú egoisti a nevšímajú si to, čo sa deje okolo nich.

No nie každý má to šťastie na rovnaké práva ako máš ty alebo ja. Preto je tu deň sociálnej spravodlivosti, ktorý pripadá na 20. február, aby ti pripomenul aké máš šťastie a aby si vedel kedy pomôcť niekomu koho právo na sociálnu spravodlivosť bude porušované.

Ak chceš vedieť viac, tak čítaj ďalej.

Svetový deň sociálnej spravodlivosti bol vyhlásený v novembri roku 2007 na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN a pripomíname si ho od roku 2009. Členské štáty sa venujú podpore sociálneho rozvoja ostatných členských krajín. Tento deň je venovaný sociálnej spravodlivosti, boju proti chudobe, podpore plnej zamestnanosti, dôstojnej práci, rovnosti a spravodlivým podmienkam zamestnancov a v neposlednom rade dodržiavaniu ľudských práv a slobôd.

Podľa prieskumov pracuje na celom svete až 168 miliónov detí, čo predstavuje 11% všetkých detí, pričom viac ako polovica detí (85 miliónov) pracuje v podmienkach, ktoré ohrozujú ich zdravie a vývoj. Najviac detských robotníkov sa nachádza v Ázii a Tichomorí (78 miliónov). Dôležitú úlohu zohrávajú priekupníci, ktorým rodičia svoje deti doslova predajú a pošlú ich za prácou do mesta. Deti presvedčia skrze vyhliadok zárobku a lepšieho života.

ČO SA S TÝM DÁ UROBIŤ?

Kupovať výrobky označené ako FAIRTRADE (spravodlivý obchod). Tie garantujú, že pri ich výrobe nebola využívaná detská práca a zamestnanci boli primerane zaplatení.

Pre viac informácií klikni na video youtubera Selassieho s názvom VÝLETY NASLEPO, kde sa dozvieš viac o tejto problematike.