Vianočný koncert v Dome umenia

18.12.2019 16:38
Kultúra a umenie

Autor : Mária Pastirčáková, ZŠ Bernolákova 16, Košice

Späť na články školy


Vianoce sú za rohom a s nimi sú tu aj nákupy, zháňanie darčekov a snaha o vytvorenie čo najkrajších Vianoc.

Často však zabúdame, že žiadne darčeky, plné bruchá či gurmánstvo vianočných jedál nám nedá skutočný pocit Vianoc, ktorý nenájdeme v žiadnom obchodnom centre.

Ten pravý pocit Vianoc dokážu vytvoriť aj úplné maličkosti a hlavne prítomnosť rodiny. Z rôznych strán počúvate o vianočnej atmosfére, ktorá sa niekoho dotýka viac, iného menej. Je bežné, že si ľudia Vianoce spájajú s už spomínanými darčekmi a chutným jedlom. K Vianociam nepochybne patrí mnohé uvedené, ale asociačne sa ku kategórii Vianoc pripájajú i koledy, ktoré počujete z rádií, televízie pri prechádzke mestom alebo degustácii čohosi chutného na vianočných trhoch. Nič z toho sa však nevyrovná osobnému stretnutiu sa s koledou a vianočnými melódiami.

Žiaci 6.A a 6.C triedy sa 12.decembra zúčastnili na koncerte, ktorý nesie tematický prívlastok „vianočný“, ktorý bol výnimočný nielen kvôli sviatku, ku ktorému sa vzťahoval, ale i špecifickosťou svojej realizácie. Vďaka skvelému dirigentovi, spojeniu Detského operného štúdia Štátneho divadla Košice a Štátnej filharmónii Košice, sa podarilo vytvoriť dielo takej kvality, ktoré zaujalo nielen detské ucho, no i dospelí si zaiste v realizácii najznámejších vianočných piesní našli zaľúbenie.

Koncert bol realizovaný profesionálmi Štátnej filharmónie v Košiciach a sprievodným, často humorným a edukatívnym, slovom „hlavy“ hudobného umeleckého diela, dirigentom Martinom Leginusom. Žiaci si tak vycibrili nielen sluchové zmysly, ale zároveň sa dozvedeli čo to o histórii Vianoc a najznámejších kolied. Tichá noc, Adeste Fideles, Búvaj dieťa krásne. To je len máličko kolied, ktoré si mali možnosť žiaci zaspievať s hudobníkmi. A uznajte, takúto príležitosť nemáte každý deň.

Takže ak sa nabudúce nebudete cítiť vianočne „naladení“ , navštívte Dom umenia v Košiciach. Tí sa o to s radosťou postarajú.