Týždeň globálneho vzdelávania

09.12.2019 21:05
Zo školy

Autor : Filip Šucha, Gymnázium Ivana Kupca, Komenského, Hlohovec

Späť na úvod

    Každoročne sa naša škola zapája do projektu Týždeň globálneho vzdelávania, v ktorom sa namiesto vyučovacích hodín zúčastňujú študenti prednášok z rôznych oblastí. Tento rok boli hlavnou témou klimatické zmeny. Napriek tomu, že tento projekt na našej škole funguje už viac ako 10 rokov, vždy sa máme na čo tešiť.

    Náš týždeň sa začal prednáškou o fyzike, čo nás spočiatku veľmi nepotešilo, no nakoniec môžem povedať, že to bola jedna z najzaujímavejších prednášok, ktoré sme absolvovali. Pochopili sme, že fyzika nie je len o vzorcoch a príkladoch. Dozvedeli sme sa o javoch, ktoré boli doteraz pre nás úplne neznáme.

    Nasledovali prednášky o hubách, lesoch, Hlohovskom zámku, dokonca nás poctili návštevou hostia z parlamentu.

    Naši študenti mali pripravené zaujímavé prezentácie o ľudských právach a holokauste. Podali to spôsobom, ktorý určite zaujal aj mladších žiakov a vysvetlili vážnosť tejto témy.

     V strede týždňa nás navštívil významný hosť, britský veľvyslanec, ktorého náš projekt zaujal. Sme totiž jedna z mála škôl, na ktorej niečo podobné funguje.

     Ďalší deň sme sa v Empírovom divadle zúčastnili predstavenia o komunizme na Slovensku a o revolúcii v roku 1989. Predstavenie malo síce len dvoch hercov, ktorí stvárňovali množstvo úloh, ale o to úžasnejšie bolo spracované. Herci zapojili do deja aj nás, divákov.

    Týždeň globálneho vzdelávania každoročne uzatvárame scénkami, ktoré si každá trieda pripraví. Témy nám zadajú organizátori, ktorými tento rok boli 3.A, 3.B a septima. Témy boli vážne, ale mnohé vystúpenia boli komické. Na záver porota zostavená z tretiakov súťaž vyhodnotila. Na 3. mieste sa umiestnila trieda príma, 2.miesto pripadlo sexte a 1.mieste získala trieda 2.B.

    Všetci sme sa snažili zo všetkých síl, nie všetko dopadlo tak, ako malo, ale tento týždeň dopadol skvelo. Dúfam, že tento projekt bude pokračovať, pretože je to niečo, čo osloví každého jedného z nás, dokonca aj tých, ktorí nemajú záľubu v žiadnom z predmetov.