Integrované športové hry 2019 - tradícia trvajúca už dve desaťročia

12.12.2019 10:13
Šport

Autor : Daniela Bauerová, SŠ Mokrohájska, Bratislava

Späť na úvod

Všetko sa to začalo vďaka nezlomnosti, túžbe a chuti bojovať a to aj napriek nepriazni osudu. Čítajte ďalej a dozviete sa viac o výnimočnej akcii, ktorá na Slovensku nemá obdoby.

Spojenú školu, Mokrohájska 3 v Bratislave navštevujú žiaci s rôznymi druhmi postihnutia. Jej priestory denne využívajú deti a žiaci, ktorí majú problém s pohybovým aparátom, zrakom, alebo majú vrodenú poruchu chrbtice. To však nie je pre nich žiadnou prekážkou, práve naopak, dodáva im to chuť a odhodlanie vyrovnať sa svojim zdravým rovesníkom. A aj keď nemajú často „na ružiach ustlané“ a musia podávať ešte výnimočnejšie výkony, najlepší priestor na sebarealizáciu im dáva univerzálny a zároveň najkrásnejší svetový jazyk - šport.

Niekoľko informácií na úvod...

Na Slovensku poznáme viacero úspešných školských športových projektov. Integrované športové hry sú však v tomto smere výnimočné. Dávajú totiž každoročne na jednom mieste priestor deťom s telesným, zrakovým, sluchovým, rečovým a iným hendikepom súťažiť v spoločných športových disciplínach. Tak sa stáva toto podujatie špeciálnym a je ideálnym príkladom toho, že žiadne zdravotné znevýhodnenie nie je prekážkou pre spoločné zápolenie a férové meranie svojich schopností a síl.

Je to neuveriteľné, ale tento rok je už dvadsiatym od vzniku myšlienky organizovať hry v tejto podobe. Pritom tradícia školských športových hier siaha ešte oveľa ďalej do minulosti, keď sa tieto pravidelne organizovali už od začiatku 70 -tych rokov minulého storočia. Do histórie Integrovaných športových hier sa za ten čas zapísalo množstvo míľnikov. Pred dvomi rokmi napríklad poctil hry svojou návštevou bývalý prezident Slovenskej republiky - Andrej Kiska, ale zaujímavosťou je aj fakt, že na regulárny priebeh súťaží každoročne dohliadajú v pozícií rozhodcov pozorné oči mnohých našich úspešných paralympionikov.

Výnimočný rok v znamení jubilea

Jubilejný 20.ročník je za nami a opäť sa posunul o úroveň vyššie. Zásluhu na tom má podpora Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov (ďalej len SZTPŠ) a Bratislavského samosprávneho kraja. Za ich pomoci sa podarilo nie len zorganizovať toto mimoriadne vydarené podujatie, ale od novembra je žiakom so zdravotným  znevýhodnením k dispozícií aj Školské metodicko - konzultačné centrum, ktoré bude zabezpečovať ďalšie športové aktivity a koordinovať tok informácií z paralympijského športu smerom k žiakom školy.

Pavel Bílik, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov k tejto spolupráci k tejto spolupráci povedal: Šport pre deti so zdravotným znevýhodnením považujem za dôležitý fenomén, ktorý zásadne ovplyvňuje ich snahy o plnohodnotný život. Preto je pre SZTPŠ podpora športu na školách dôležitým pilierom rozvoja paralympijského hnutia. Tieto okolnosti nás priviedli k myšlienke, aby sme pri príležitosti 20. ročníka IŠH založili princípy budúcej spolupráce na vytvorení Školského metodicko-konzultačného centra. Jeho prostredníctvom chceme prinášať viac informácií o aktivitách, ktoré SZTPŠ ponúka v oblasti rozvoja športu a športu mládeže“. 
   
Športové hry 2019

V telocvični na Mokrohájskej ulici 3 v Bratislave sa na zahájení hier odprezentovalo vyše 80 po pohybe túžiacich žiakov špeciálnych škôl, ktorí si následne zmerali svoje sily v piatich športových disciplínach. Súťažilo sa v stolnom tenise, boccii, športovej streľbe, plávaní a virtuálnom bowlingu.

Na Integrovaných športových hrách prebieha už tradične okrem vyhodnotenia športových súťaží jednotlivcov aj populárna súťaž školských tímov. Zúčastnené školské tímy sa rokmi príliš nemenia, a tak sa každoročne stretávajú už známe školy, reprezentované však ďalšími novými tvárami svojich žiakov. Podobne ako v minulých rokoch aj v tomto roku pozvanie na hry prijali:

Spojená škola internátna pre žiakov so zrakovým postihnutím, Svrčia, Bratislava

Spojená škola internátna, Hrdličkova, Bratislava 

Základná škola pre žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou, Vlastenecké námestie, Bratislava

Základná škola pre žiakov so sluchovým postihnutím, Drotárska, Bratislava

Základná škola pre žiakov s autizmom, Hálkova, Bratislava

Spojená škola, Mokrohájska 3, Bratislava


Priebeh hier bol ozdobený aj mnohými peknými športovými výkonmi, keď v niektorých športových disciplínach sa o víťazovi rozhodovalo vo vypätých „finálových bitkách“. Všetkých doslova zo stoličiek vytrhlo finále v bocii, keď o celkovom víťazovi rozhodovala až v poslednej hre jediná loptička. Kto sa prišiel v stredu 4. decembra pozrieť, alebo podporiť toto podujatie, mohol vidieť skutočne korektné zápolenie a oduševnené športové výkony, ktoré boli tou najlepšou pozvánkou na ďalší, už 21. ročník hier.

Výsledky súťaží jednotlivcov:

Plávanie 1. Kristián Vick – SŠI Svrčia

                2. Oliver Franz – ZŠ Vlastenecké námestie

                3. Tomáš Celušák - ZŠ Vlastenecké námestie

Bowling 1. Martin Schuzsnix – SŠ Mokrohájska 3

               2. Matej Horvát - SŠ Mokrohájska 3

              3. Marko Mihok - ZŠ Vlastenecké námestie

Stolný tenis 1. Vladimír Kostelka - ZŠ Hálkova

                     2. Peter Rigo - SŠI Hrdličková

                    3. Peter Šramka - SŠI Hrdličková

Streľba 1. Veronika Bajnociová - SŠI Svrčia

            2. Patrícia Rybanská - ZŠ Vlastenecké námestie

           3. Karol Sroka - Drotárska cesta

Boccia 1. Alžbeta Novotná - SŠ Mokrohájska 3

             2. Viliam Fiala - ZŠ Hálkova

            3. Matej Babic - ZŠ Hálkova


Výsledky súťaží tímov: 1. Spojená škola, Mokrohájska 3, Bratislava

                                        2. Špeciálna základná škola pre žiakov s autizmom, Hálkova 54, Bratislava

                                        3. Základná škola internátna pre žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou, Vlastenecké námestie 1, Bratislava


Na záver patrí veľké poďakovanie všetkým zúčastneným – športovcom a ich sprievodu, asistentom, rozhodcom, celému organizačnému tímu a vedeniu školy. Špeciálne poďakovanie patrí Slovenskému zväzu telesne postihnutých športovcov a Bratislavskému samosprávnemu kraju, ktorí významnou mierou prispeli k úspechu tohoto vydareného podujatia.

Už teraz sa tešíme, ako sa o rok stretneme a spoločne napíšeme 21. kapitolu hier, ktoré pre mnohých žiakov so zdravotným znevýhodnením boli aj v tomto roku malou, ale o to dôležitejšou „olympiádou“ vlastných schopností, síl a sebarealizácie.

Fotogaléria k článku