Modra - Bratislava

08.12.2019 15:48
Kultúra a umenie

Autor : Jakub Voltmann, Gymnázium Ivana Kupca, Komenského, Hlohovec

Späť na úvod

    Literárno-dejepisná exkurzia Exkurzia do Bratislavy bola zorganizovaná p. prof. Filipkovou, pomocným dozorom bola p. prof. Lukáčová. Naším cieľom bolo získať informácie o dôležitých osobnostiach, napríklad o Ľudovítovi Štúrovi alebo o Antonovi Bernolákovi. Cestovali sme autobusom a po meste sme sa presúvali peši.

    Výlet sa začal krátkou návštevou Modry, do ktorej sme síce neprišli vláčikom ( ako sa o tom spieva v jednej piesni), ale navštívili sme v nej dom staršieho brata Ludovíta Štúra a cintorín s hrobom Ľudovíta Štúra. V múzeu sme sa dozvedeli o jeho kodifikácii slovenčiny, o stretnutí s Jánom Hollým, o ľúbostnom živote, ale aj o spôsobe smrti. Po asi hodinovej návšteve tohto mesta sme sa presunuli do Bratislavy.

    Prvou zastávkou v Bratislave bol nákupný park Avion, v ktorom sme dostali hodinový rozchod. Naobedovali sme sa a naším ďalším cieľom bol parlament. Tu sme videli najdôležitejšiu pamiatku celej Bratislavy - stožiar kapitána Danka. Práve sa pri Národnej rade natáčala reportáž, takže sme im vbehli do záberu, aby sme boli slávni. Urobili sme si fotku so stožiarom a presunuli sme sa k Bratislavskému hradu.

    Na tomto mieste sme počúvali výklad o meste i o hrade. Dozvedeli sme sa, že mesto bolo založené na strategickom mieste pri Dunaji a na kopci pod Bratislavským hradom, hrad bol niekoľkokrát prebudovaný a zrekonštruovaný. Prešli sme sa k záhradám, ktoré boli, bohužiaľ, v rekonštrukcii, ale pozreli sme si schody, vedúce do vzduchu a Žigmundovu bránu na Beblavého ulici.

    Odtiaľ sme kráčali k Dómu sv. Martina, kde sme získali informácie o historickej dôležitosti a využití tejto katedrály. Pri soche Jána Hollého sme sa zahĺbili do jeho pôsobenia a života, vnímali sme podporu bernolákovskej slovenčine a v mysli sme sa presunuli na stretnutie so štúrovcami. Pri soche Antona Bernoláka nám pani prof. rozprávala príbeh mladosti i štúdia tohto kodifikátora 1.spisovnej slovenčiny. Už vieme, čo je Slovenské učené tovarišstvo i kto ho založil. Zatiaľ, čo sme sa pri Štúrovi cítili ako skutoční vlastenci, pri Bernolákovej soche už väčšina z nás stratila pozornosť a mali sme pocit, že návšteva hradu Devín by bola zbytočná.

    Výlet sme si užili, určite by sme ho chceli zažiť znovu, hlavne, ak by sme vynechali vyučovanie na celý deň. Dúfam, že Devín navštívime niekedy v budúcnosti a teším sa na ďalšie výlety z nášho gymnázia.