DUÁLNE VZDELÁVANIE

04.12.2019 16:43
Zo školy

Autor : Ivana Drábiková, ZŠ Bernolákova 16, Košice

Späť na články školy

V mesiaci október a november žiaci 9.B triedy absolvovali v rámci kariérového poradenstva prezentáciu Duálneho vzdelávania. Prezentáciu pripravila Ing. Gabriela Lacková, ktorá oboznámila žiakov so systémom Duálneho vzdelávania ako jedného zo spôsobov prípravy na budúce povolanie. Zabezpečuje ho zamestnávateľ, ktorý má zmluvu so strednou školou a študentom.

Študent chodí do školy na teoretickú výučbu a praktickú absolvuje u konkrétneho zamestnávateľa. Výhodou pre študentov je to, že dostávajú hmotné a finančné zabezpečenie: úhrada nákladov za ubytovanie a cestovné, podnikové štipendium, odmena za produktívnu prácu. Okrem toho získajú pracovné zručnosti a skúsenosti už počas štúdia a po skončení SOŠ sa môžu v danej firme aj zamestnať, firma si tak pripravuje svojich budúcich pracovníkov.

Jedným takým zamestnávateľom, ktorý je zapojený do systému Duálneho vzdelávania je spoločnosť VSE. a.s., ktorá umožnila pre našich žiakov exkurziu na elektrickú stanicu v Lemešanoch. Exkurzia pozostávala z obhliadky elektrickej stanice a zo zaujímavých ukážok simulácie blesku vo vysokonapäťovej skúšobni. Žiaci 9.B spolu s výchovnou poradkyňou Mgr. Janou Humeňanskou sa oboznámili s konkrétnymi úlohami a významom elektrickej stanice, mali možnosť pýtať sa odborných zamestnancov na to, čo ich zaujímalo a najatraktívnejšie pre nich boli názorné ukážky ich práce.