LETOM SVETOM ALEBO PO BLÍZKOM OKOLÍ

11.12.2019 12:25
Kultúra a umenie

Autor : Milan Mozoľa, ZŠ Alexyho, Zvolen

Späť na úvod

Milí žiaci a učitelia a všetci čitatelia nášho školského časopisu,

dnes by som vám chcel opísať dianie aj mimo našej školy a to pár výletmi, ktorých sa niektorí žiaci zúčastnili. Nenápadne sa k nim pridáme a budeme ich sledovať. Tesne po začiatku školského roka sa na poznávací výlet do Londýna vybrali žiaci 6 až 9 ročníka. Strávili tam štyri dni. Boli ubytovaný v miestnych domoch, aby si precvičili aj komunikovanie v anglickom jazyku a spoznali kultúru aj iných krajín. Žiaci mali nabitý program, aby stihlo z Londýna vidieť čo najviac. No myslím, že najviac v každom z nich zostane návšteva Warner bros. studio tour London, kde sa natáčali scény zo slávneho Harry Pottera.

                             



A niečo aj z prvého stupňa a konkrétne od našich štvrtákov. Na úžasnú „expedíciu“ smer západné Slovensko sa vybral celý ročník štvrtákov. Ako prvú navštívili jaskyňu Dryni, jedinú verejne prístupnú jaskyňu na tejto časti Slovenska. V jaskyni je veľa stalagnátov a stalagnitov. Pozreli si aj nádvorie Smolenického zámku. Ich kroky ďalej putovali do múzea Dušana Samuela Jurkoviča, autora návrhu mohyly M. R. Štefánika a nakoniec výletu vystúpili na vrch Bradlo, kde je postavená mohyla M.R. Štefánika.

       


O mesiac a pár dní sa vybrali na zatiaľ posledný výlet do hvezdárne (planetária) Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Pozreli si náučný film a špeciálny ďalekohľad, ktorým kvôli nepriaznivému počasiu nebolo možné pozorovanie vesmíru. Krajská hvezdáreň a planetárium sa v Žiari nad Hronom nachádza na ulici Dukelských hrdinov 21, a môžeme ho len odporučiť. Nie len ako exkurziu zo školy ale aj  ako skvelý výlet s rodičmi. Skoro každú sobotu sa v planetáriu robí program aj pre deti, ktorý začína o 10:00 hod. Neváhajte a navštívte ho, určite budete spokojní.

        


To bolo v skratke z putovania našich žiakov zo základnej školyJ. Alexyho. Snáď sa vám môj článok páčil. Ďakujem za prečítanie. 


                                                                                                                                                                                                                   Miňo