Ste závislí na sociálnych sieťach?

03.12.2019 17:50
Veda a Technika

Autor : Tamara Mihálová, ZŠ Soľ

Späť na úvod

                                                                      Ste závislí na sociálnych sieťach?

Vianočné prázdniny sa pomaly blížia a vy budete mať viac voľného času ako obvykle. Počas vianočných sviatkov by sme mali tráviť čas viac s rodinou a stretnúť sa s blízkymi priateľmi. Skúste sa však zamyslieť, koľkokrát počas dňa vezmete do rúk svoj mobilný telefón. Som presvedčená, že určite veľa. Potvrdzujú to aj čísla z výskumu, ktorý ukázal, že 49 % ľudí, mladších ako 25 rokov, sa nechá vyrušiť prichádzajúcou elektronickou správou pri jedení. Takéto správanie k závislosti ďaleko nemá. Definujeme ju ako stav, kedy sociálne siete nemôžeš prestať používať, aj keď to chceš. Pozrite sa na 9 znakov, podľa ktorých zistíte, či ste na týchto sieťach závislí.

Plánovanie

Tráviť veľa času na sociálnych sieťach nie je prospešné, no rozmýšľanie o nich v čase, keď nemáš pripojenie je už silnejšia káva. Ak v škole rozmýšľaš o tom, aký nový status si zavesíš na stenu, je to už s tebou vážne.

Zabúdate pritom na svoje problémy

Utiecť na chvíľu z reality a vyčistiť si hlavu, to je v poriadku. Ale tráviť tu všetok čas a utekať pred reálnym svetom do toho virtuálneho tvoje problémy nevyrieši. Práve naopak, ešte ti ich zopár pridá.

Cítite sa bezmocne
Nevieš bez svojho telefónu vydržať ani "pobyt" na záchode? Keď si ho náhodou zabudneš doma a nemôžeš kontrolovať novinky vašich online priateľov, si z toho na prášky? To je tiež jeden zo znakov toho, že niekde začína problém.

Je to vaša primárna forma komunikácie

Kedy si naposledy kamarátovi/kamarátke napísal list a poslal ho poštou? Nikdy, však? Ak s niekým komunikuješ prevažne cez messenger, viber, whatsapp...namiesto osobného kontaktu, mal by si sa nad sebou zamyslieť. Ak vás od seba delí len pár kilometrov alebo dokonca metrov, neváhaj a vykroč k danej osobe. Stáva sa totiž, že súrodenci komunikujú medzi sebou cez tieto komunikačné aplikácie už aj z izby do izby alebo dokonca v jednej izbe.

Je to prvá vec, ktorú ráno robíte

Len tak pre zaujímavosť. Čo robíš ako prvé, keď vstaneš? Umývaš si zuby, hodíš rýchlu sprchu, raňajkuješ alebo máš hneď po zobudení najprv v ruke mobil a kontroluješ statusy a novinky? Nuž, pokús sa z ranných rituálov tieto internetové zábavky úplne vynechať.

Fotíte všetko naokolo

Je to milé, že v dnešnej dobe môžeme vidieť vďaka fotkám a sociálnym sieťam pomerne často aj ľudí, ktorí od nás bývajú stovky alebo tisíce kilometrov. Iná vec je zavesiť 20 fotiek z každého kroku, ktorý počas dňa urobíš. Ak robíš fotky s úmyslom uploadnuť ich na internet a nie do súkromného albumu, máš problém.

Zdieľate s ostatnými aj rannú stolicu

Podobne ako v predchádzajúcom bode. Nikoho nezaujíma, čo si dnes mal na raňajky, obed alebo či si sa dobre "vykakal". Niektoré veci si radšej nechaj pre seba.

Refreshujete do zbláznenia
Znakom možnej závislosti môže byť aj neustále kontrolovanie lajkov či komentárov k obsahu, ktorý zdieľaš. Ak nevydržíš ani tých pár sekúnd, kým sa obsah obnoví, mal by si sa nad tým minimálne zamyslieť, aby si sa časom nestal otrokom týchto sociálnych sietí. 

Tak porozmýšľaj, ako stráviš vianočný čas!