Problémy v spoločnosti

08.12.2019 22:10
Spoločnosť

Autor : Monika Stupňanová, ZŠ s MŠ Školská, Kamenná Poruba

Späť na úvod

Určite už mnohí poznáte, čo je to vlastne depresia, ale pre tých, ktorí nevedia, depresia je duševný stav charakterizovaný smútkom, beznádeje, celkovej únavy a poklesom sebavedomia. Pozor! Depresia nie je bežný smútok. Depresia je choroba, ktorú treba liečiť. Postihuje až 420 000 000 ľudí ročne, postihuje takmer každého štvrtého človeka. Toto číslo mi dáva signál, že je to veľmi závažný problém spoločnosti... ale späť k téme.

Približne 80% ľudí trpiacich depresiou alebo teda neurodegeneratívnym ochorením má problémy so spánkom. Spánok je veľmi dôležitý na to, aby sme dokázali spracovať informácie, regulovať emócie a zabezpečuje aj regeneráciu organizmu. Ľudia s depresiami majú nedostatok spánku, a tak u nich nastávajú problémy. Od normálnych ľudí sa ich spánok líši častým prerušovaním. Počas spánku sa tvoria nové spojenia v mozgu a jedinci s depresiou majú tento dej narušený.

Depresia je taktiež prepojená so samovraždou. Človek, ktorí trpí depresiou, má až 20-krát vyššiu šancu spáchať samovraždu. Negatívne myšlienky asi prispievajú k pocitu, že ich život je nanič.

Ako vzniká a ako ju liečiť?

Môže vzniknúť bezdôvodne, ale môže vzniknúť aj z nejakých stresujúcich zážitkov alebo z biologických príčin.

1. V prípade stresujúcich zážitkov stačí, keď sa budeme snažiť vyhýbať sa stresom, a tak si dokážeme „opraviť“ život.

2. V prípade biologických príčin bude stačiť liečba antidepresívami. Antidepresíva sú lieky, ktoré by mali pomôcť, ale nefungujú všetkým. Výskumníci však prišli s novým spôsobom: Hlboká stimulácia mozgu (vyvŕtanie dvoch dier do lebky a vloženie elektródov do mozgu). Prvýkrát sa liečba použila ešte v roku 1988. Ešte sa doteraz nevie, ako presne to funguje.

Ak poznáte niekoho, kto trpí depresiou, tak sa staňte dobrými poslucháčmi, podporujte ho a ukazujte mu, aký dôležitý je jeho život!


Zdroje:

https://m.youtube.com › watch

https://www.dusevnezdravie.sk › depresia-hovorme-o-nej