Problémy v spoločnosti

19.11.2019 22:10
Spoločnosť

Autor : Monika Stupňanová, ZŠ s MŠ Školská, Kamenná Poruba

Späť na úvod

  Šikana je v dnešnej dobe veľmi rozšírená. Veď v roku 2019 je prítomnosť šikanovania na školách 51,8%. Od minulého roka sa počet % zvýšil. Ak to takýmto spôsobom pôjde ďalej, tak bude trpieť viac a viac detí.

  Prečo? Prečo niekoho baví ubližovať iným? Prečo nebyť radšej tým, kto pri „obeti“ stojí? Nikto si nezaslúži, aby mu bolo ubližované a aby sa trápil. Čo zažívajú deti, ktorým je ubližované? Deťom, ktoré sú šikanované, je ubližované nielen fyzicky, ale najmä psychicky.

  Raz som čítala taký príbeh, kde to bolo veľmi pekne vysvetlené: Pani učiteľka pred hodinou kúpila v obchode 2 úplne rovnaké jablká, ale s jedným z nich hodila párkrát o zem. Keď začala hodina, ukázala deťom jablká, ktoré stále vyzerali rovnako. O jablku, ktoré pred hodinou hodila o zem hovorila: „Toto jablko sa mi nepáči, má hroznú farbu a určite zlú chuť. Komu sa jablko tiež nepáči, povedzte mu to.“ Deti mu začali hovoriť nie moc pekné slová. Potom pani učiteľka ukázala deťom druhé jablko, ktorému hovorili krajšie slová. Pani učiteľka zobrala obe jablká, rozkrojila ich a jablko, ktoré chválili bolo vnútri čisté a šťavnaté. Druhé, ktorému nadávali, bolo nepekne sfarbené a pomliaždené. Potom pani učiteľka začala vysvetľovať: „Modriny, ktoré boli vo vnútri jablka, zostávajú vo všetkých, ktorým sa ubližuje slovami či činmi. Keď sú deti šikanované, cítia sa vo vnútri zle, ale snažia sa nedať to najavo. Na rozdiel od jablka máme možnosť šikanu zastaviť.“

   A keďže tento článok píšem hlavne preto, lebo chcem pomôcť deťom, ktoré prežívajú šikanu, tak som sa spýtala autora knihy roka 2017 v kategórii životný štýl - Dušana Kadleca: Ako pomôcť šikanovaným deťom? „Jediný účinný spôsob je nedovoliť tým slovám, aby nás zasiahli. Keď to presahuje medze, tak treba vyhľadať odbornú pomoc a na niekoho sa obrátiť.“

 Nedovoľte, aby vám ktokoľvek škodil a hlavne sa nebojte o tom hovoriť. Určite sú okolo vás ľudia, ktorí vám s radosťou pomôžu!


Zdroj: https://eduworld.sk › zuzana-granska › viete-co-nie-je-sikana