Operácia Vianočné dieťa

06.11.2019 13:25
Spoločnosť

Autor : Daniela Bauerová, SŠ Mokrohájska, Bratislava

Späť na úvod

Čo robiť, ak chcete zachraňovať životy?

Nemusíte byť hasič alebo lekár, stačí byť dobrovoľník! Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ako to je s dobrovoľníckymi organizáciami na Slovensku a či tu vôbec nejaké sú? Tak ja vám skúsim na túto otázku odpovedať. Jednu takú poznám a sám som jej členom. Je to Operácia vianočné dieťa (angl. Operation Christmas Child).

Operácia vianočné dieťa (OVD) je dobrovoľnícka organizácia, ktorá pomáha duchovne a fyzicky deťom v zlej fyzickej a finančnej situácii. Je to americká naddenominačná evanjelikálna organizácia, ktorá má svoje stanice po celom svete.

Kde a ako táto organizácia vznikla?

OVD sa začala v 90-tych rokoch Daveom Cookeom, ktorý uvidel v televízii hrôzy rumunských detí v sirotincoch a rozhodol sa, že im nejako pomôže. Poprosil kamarátov o pomoc, a tak, spolu s obyvateľmi mesta, v ktorom žil, poslali niekoľko konvojov balíčkov s hračkami do Rumunska pre deti v detských domovoch a sirotincoch.

O rok neskôr sa veľké množstvo ľudí rozhodlo pridať k Daveovej idei, a tak OVD prebralo Samaritan's Purse, čo je ďalšia nezisková organizácia. OVD je zastrešované Samaritan's Purse až dodnes, jej riaditeľom je Franklin Graham - vnuk Billa Grahama.

Kedy sa organizácia dostala k nám na Slovensko a ako sa stať jej súčasťou?

OVD sa k nám dostalo v roku 1996 neoficiálnou cestou z Maďarska. Na ďalší rok sa uskutočnila prvá oficiálna distribúcia balíčkov na Slovensku a 6826 detí bolo obdarovaných týmito balíčkami.

Organizácia pretrváva až dodnes a ja sám som jej súčasťou. Členom OVD sa môžete stať úplne jednoducho. Stačí zájsť na oficiálnu stránku OVD Slovensko a vyplniť dotazník, poslať ho vedúcemu regionálneho tímu alebo napísať súkromný mail, ako by ste sa chceli zapojiť do organizácie. Nemusíte byť veriaci alebo niečo podobné, stačí, že chcete pomáhať deťom. Spôsoby sú rôzne. Od distribúcie balíčkov a následnej práce až po vytváranie balíčkov, čo bude treba onedlho, nakoľko Vianoce sa blížia. Takže sa pokojne hláste.

Ja osobne v organizácii pracujem oficiálne už druhý rok a neoficiálne štvrtý. Som členom regionálneho tímu Západ a napomáham pri distribúcii balíčkov a organizácii školení. Neexistujú žiadne vekové hranice, takže sa môžete stať spolupracovníkom v akomkoľvek veku, ak máte takú túžbu.

Čo konkrétne robí OVD a Samaritan's Purse?

Sú to dobrovoľnícke organizácie, ktoré nielen posielajú balíčky s hračkami, oblečením a hygienickými pomôckami, ale tiež pomáhajú mnohým ľuďom v Afrike, Ázii a Amerike po prírodných katastrofách, ako sú hurikány, zemetrasenia atď.

Konkrétne? Úplne zdarma postavia domy, školy a nemocnice a kým stavba prebieha, ľudia môžu žiť v Samaritan's Purse karavanoch.

Tiež vytvárajú lieky pre chorých ľudí v Afrike - Samaritan's Purse objavilo napr. liek na ebolu a posunulo ho Červenému krížu. Ak je nejaké dieťa choré, býva v Samaritan's Purse základni, ak je pre jeho liečbu potrebné presunúť ho do Ameriky, Samaritan's Purse platí jemu a jeho rodine ubytovanie a všetky výdavky (stravu, školu..), až kým dieťa nie je zdravé a schopné začať žiť život, v ktorom sa dokáže samé o seba postarať.

Toto je len niekoľko príkladov z činnosti, ktorú organizácia robí a ako pomáha ľudom.

Dúfam, že som vám aspoň trochu priblížil svetovú dobrovoľnícku organizáciu, ktorá pôsobí aj u nás, a ktorej členom sa môžete stať aj vy.

- Pripravil: Jonatan Pavelka, III. G, foto: Facebook profil OVD