Nový začiatok

26.06.2022 15:29
Zo školy

Autor : Alexandra Bužová, ZŠ Soľ

Späť na časopis

Milí kamaráti,

pár rokov som bola súčasťou tohto časopisu a som za to veľmi vďačná. Odchádzam z tejto školy, tak by som sa rada s vami podelila o svoje pocity.🤔

V živote prichádzajú chvíle, kedy sa mení všetko...ľudia, priestory, všetko, čo nám prinášalo šťastie či smútok. A pre mňa sa to začne o malú chvíľku. Moja rodina sa sťahuje do Anglicka. Zmena, na ktorú ani nie som veľmi pripravená. Myslím si, že bude ťažké postaviť sa zase na vlastné nohy a začínať odznova, hľadať samú seba úplne niekde inde. Zanechať všetko tu, naučiť sa byť sama, bez doterajších kamarátov a začať od začiatku. Zase tie „trápne“ zoznamovania sa s inými, zvykanie si na nových ľudí. Ale hovorí sa, že „každý nový krok prináša dobré aj zlé“.

Myslím si a verím, že mi to prinesie aj veľa dobrého. Naučím sa byť samostatná, viac si dôverovať a byť úspešná. Určite prídu chvíle cnenia po domovine, kamarátoch. Proste po všetkom, čo mi bolo blízke, no ľutovať určite nebudem. Otvorí sa mi toľko možností a skúseností, ktoré len málo ľudí získa. Každý ďalší krok nám ukazuje novú cestu a len my sme tí, ktorí si môžeme vybrať. Dôležité je však zvoliť si tú správnu cestu, ktorá bude budovať náš ďalší život.

Keďže sa moja cesta na tejto škole chýli ku koncu, podelím sa s vami o to, čo ma doteraz naučila a čo mi základná škola dala:

1) Úprimnosť je kľúčová. Nikdy nechcete skončiť v pozícii, kde sa jedna pravda spletie do 20 rôznych lží. Vždy som sa snažila a snažím o to, aby som bola úprimná, nech sa deje čokoľvek. 

2) Nedovoľte, aby vám niekto hovoril, kto by ste, kým by ste mali byť, čo by ste mali robiť. Nezáleží na tom, čo si myslia ostatní. Či si práve chcete čítať, hrať sa vonku, alebo sa porozprávať s učiteľom namiesto bláznenia sa s priateľmi. To je v poriadku. Nepočúvajte tých, ktorí sa vám za to vysmievajú alebo vás karhajú. Každý si musí nájsť svoje miesto a nebojte sa, ak ho nájdete o niečo skôr ako ostatní. Si a buď sám sebou!

3) Škola mi tiež pomohla s úzkosťou. Dala mi toľko príležitostí. Dokážem sa lepšie rozprávať s ľuďmi, pretože som bola taký typ dievčaťa, že som sa s nikým nerozprávala. V tom mi pomohli aj recitačné súťaže, na ktorých som sa zúčastňovala a som za ne tiež veľmi vďačná. A teší ma aj to, že sa mi podarilo čo-to povyhrávať.😊

Do školy chodím veľmi rada, rada sa rozprávam s kamarátmi, to ma naozaj teší. Mám rada chvíle, keď sa smejeme na veciach, aj keď nič nie je vtipné.😊 Spolužiaci pre mňa veľa znamenajú a je mi veľmi smutno, že sa už nateraz neuvidíme. Budú mi chýbať aj učitelia, oni mi pomáhali rásť. Moja škola mi vlastne dala všetko, čo potrebujem v každodennom živote. Zostáva mi na ňu veľa šťastných spomienok, na ktoré nikdy nezabudnem, ale som pripravená začať novú kapitolu svojho života a spoznať nových ľudí...