Zaujímavosti o čokoláde

26.06.2022 15:29
Spoločnosť

Autor : Jana Bužová, ZŠ Soľ

Späť na časopis

Ahojte čitatelia,

máte radi čokoládu? Je to dobrota, na ktorej si všetci radi pochutnáme. Biele a mliečne čokolády nie sú vôbec zdravé, no ale tá pravá tmavá čokoláda určite je. Hodnota čokolády stúpa z roka na rok preto, lebo zásoby čokolády rýchlo ubúdajú, možno jedného dňa bude stáť viac ako zlato. Poznáme ju už 1 000 rokov a jej pôvod pochádza z Mexika. Do Európy ju priviezli v 16. storočí, presne 7. júla, kedy dokonca aj oslavujeme Medzinárodný deň čokolády!

Rozhodla som sa urobiť tento článok o čokoláde preto, lebo nie všetci vieme, že je aj zdravé ju občas zjesť. Zároveň vám prikladám aj jednoduchý recept na brownies, dobrotu plnú čokolády.

Prečo je dobré jesť čokoládu?

1. Tmavá čokoláda je prospešná na obnovenie pružnosti tepien, znižuje krvný tlak aj hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi.

2. Obsahuje aj vysoké množstvo horčíka, ktorý pomáha pri správnom fungovaní srdca.

3. Ak si každý týždeň dáme niekoľko tabuliek kvalitnej tmavej čokolády, pravdepodobnosť, že by sme mali srdcové ochorenie, by sa znížilo o 30 %. Čítala som, že pomáha aj pri liečení kašľa.😊

4. Kakaové výrobky povzbudzujú v slinách tvorbu imunoglobulínu A, čím nám pomáhajú zvyšovať odolnosť voči chorobám.

5. Obsahuje živiny – vápnik, železo, draslík a vitamín B.

No je aj veľmi dôležité, aby sme nepreháňali s množstvom, ktoré skonzumujeme. Nemali by sme prekročiť dennú dávku 20 g.

Recept na brownies:

Budeme potrebovať: 125 g nakrájaného masla, 125 g nasekanej tmavej čokolády, 3 vajca (zľahka rozšľahané), 335 g (1 a ½ šálky) kryštálového cukru, 115 g (3/4 šálky) hladkej múky, 30 g (1/4 šálky) holandského kakaového prášku, 1 ČL vanilkového extraktu, štipka soli

Postup: 

1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Okrúhlu tortovú formu (základný rozmer) vymastíme a vysypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie.

2. Maslo a čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli (nad hrncom s vriacou vodou). Miešame, kým sa čokoláda s maslom neroztopí a nespojí. Odstavíme z tepla a necháme trocha vychladnúť.

3. Vmiešame po jednom vajcia, múku, kakaový prášok, vanilku a soľ. Nalejeme do pripravenej formy. Brownies pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C zhruba 30 minút. Okraje by mali byť pevné a stred by sa mal ešte trochu triasť, keď vyberáme koláč z rúry.

4. Koláč necháme vychladnúť v plechu 15 – 20 minút a môžeme servírovať. Chutí vynikajúco samotný, ale ešte lepší bude s lyžicou čerstvo vyšľahanej šľahačky alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny.

DOBRÚ CHUŤ!

Inšpirované:

https://www.tipli.sk/clanok/12-zaujimavosti-o-cokolade-cokoladove-recepty