Čo sa deje v júni?

19.06.2021 15:04
Príroda a turistika

Autor : Diana Vavreková, ZŠ Soľ

Späť na časopis

Ahojte čitatelia,

zamýšľali ste sa už niekedy nad tým, odkiaľ sa vzal názov mesiaca jún? Šiesty mesiac v gregoriánskom kalendári má 30 dní a nesie práve tento názov. V pôvodnom rímskom kalendári bol zasvätený bohyni Junone, podľa inej interpretácie mladým ľuďom a mladosti vôbec (lat. iuniores – mladší, mládež). Bolo to však takto vždy? Nebolo. V pomerne nedávnej minulosti sa totiž používali tzv. štúrovské mesiace, ktoré nesú spoločné znaky názvov mesiacov iných slovanských jazykov, ako napr. poľština či čeština. A podľa štúrovského názvoslovia sa označoval mesiac jún ako Lipen. Jeho názov bol odvodený od slova lipa. A to preto, že tento strom zvykol pučať práve počas 6. mesiaca v roku. Dodnes sa lipa považuje za posvätný strom všetkých Slovanov.

Čo všetko sa v našej prírode v júni deje?

Okrem toho, že hneď prvý jún máme, my deti, svoj sviatok, teploty sú stále vyššie a slnko nás stále viac zohrieva. Všetko kvitne a v prírode je cítiť, že pomaličky nastupuje leto. Prichádzajú prvé poriadne horúčavy a čaká nás aj najdlhší deň v roku tzv. letný slnovrat. Letný slnovrat nastáva okolo 21 júna. Zároveň je to aj prvý letný deň.

Jún je mesiac, kedy začína hlavná hubárska sezóna. Určite sa už každý teší na prvé dubáky, ktoré začínajú rásť začiatkom júna.

Na záhrade dozrievajú jahody a iné drobné ovocie. Doma varíme jahodový džem a zavárame čerešne, prípadne spracúvame iné ovocie na lekváre a kompóty. Lúskame hrášok.

Kukučky znášajú svoje vajíčka a v zobákoch ich prenášajú do hostiteľských hniezd. Mláďa kukučky potrebuje na svoje vyliahnutie najkratší čas spomedzi všetkých našich vtákov len 12 dní (najmenšie vtáčiky potrebujú priemerne 13 – 14 dní). Mladá kukučka sa po vyliahnutí veľmi rýchlo zbaví konkurencie v hniezde a povytláča von vajíčka i vyliahnuté vtáčatá.

Rybárom začína rybárska sezóna.

Väčšina zelene stále kvitne, avšak niektoré rastliny už dokvitli a produkujú prvé semená.

Okrem kvitnutia bylín, vrcholí aj obdobie kvitnutia tráv. S tým súvisia aj nepríjemné alergie, ktoré trápia mnohých z nás. 

Školský rok sa pomaly končí a my sa už nemôžeme dočkať prázdnin.🥰👙🐞🌞🌺🍒🍓🍉🚣‍♂️🚴‍♀️🏖