Príbeh o kráľovstve kráľa Valibuka

10.04.2021 12:45
Zo školy

Autor : Katarína Szemethová, ZŠ Pusté Úľany

Späť na časopis

Príbeh o kráľovstve kráľa  Valibuka

Dávno-pradávno vládol v jednej krajine Valibuk IV. Vraví sa, že ho uniesol trojhlavý drak, ale nikto nevie, či je to pravda. Dozviete sa to z tohto príbehu...

Bol raz jeden kráľ, ktorý túžil po dcére, no nebol najmladší a trápila ho choroba. Riekol svojej žene: „Necítim sa najlepšie,“ a začal myslieť na to najhoršie. Kráľ pokračoval: „Keďže nemám vlastnú dcéru, vyberiem si nejakú dievčinu z mesta.“ A rozkázal služobníkom, aby zvolali všetky dievčatá do zámku.

Mladé dievčatá sa postavili pred kráľa a kráľ prehovoril: „Zvolal som si vás preto, lebo sa už dlhší čas necítim dobre a v mojom živote mi chýba niečo veľmi vzácne. Veľmi túžim po dcére, ale už mi neostáva veľa času, takže musím konať hneď. Vyberiem si jednu z vás, ktorá sa stane mojou dcérou.“ Kráľ si dievčatá prezrel a potom vraví: „Každá z vás mi musí povedať, ako by ste sa starali o našu krajinu, pretože je to veľká zodpovednosť“. Dievčatá sa zamysleli a povedali, že nech si všetci robia čo chcú, že ony chcú mať krásne šaty, žiť v krásnom zámku a mať krásneho princa. No jedno dievča malo úplne inú odpoveď: „ Ja by som sa o túto krajinu starala spravodlivo, čestne a s rozumom. Budem sa ku krajine stavať hrdo, ale aj priateľsky“. Kráľ ostal zarazený a nemal slov. Bolo mu jasné, kto sa stane jeho dcérou. Kráľ sa dievčiny opýtal: „Ako sa voláš, dievča?“ A ono odpovedalo: „Volajú ma dievča so zápalkami“. Kráľ sa zamyslel, prečo ju tak volajú, no nemal veľa času, aby rozmýšľal nad jej menom, a tak sa rovno spýtal: „Tak dievča so zápalkami, prijímaš moju ponuku?“ Dievča chvíľu rozmýšľalo a po chvíli povedalo: „Áno, ponuku prímam, stanem sa vašou dcéru, ale pod jednou podmienkou. Musí tu so mnou bývať celá moja rodina.“ Kráľ na požiadavku dievčiny prikývol a na druhý deň už s nimi bývala celá jej rodina. Nažívali si spolu pokojne, no v jeden deň sa stala strašná tragédia. Krajinu napadol trojhlavý drak a uniesol dievčinu so zápalkami. Kráľ Valibuk povolal všetky svoje stráže, aby draka ihneď našli. Kráľ išiel s nimi a prehlásil: „Keď mám zomrieť, zomriem v boji, aby som ochránil svoju dcéru, rodinu i krajinu.“ Po dlhom hľadaní draka našli a dievča so zápalkami tiež. Všetky stráže a aj samotný kráľ sa pustili do boja, aby draka premohli. No kráľ bol veľmi slabý a v boji zomrel.

Stráž zaviedla dievča späť do zámku, kde všetkým vyrozprávalo ten strašný príbeh. Po dlhom oplakávaní kráľa Valibuka sa stala jeho nástupcom dievčina so zápalkami. Krajina sa radovala z novej kráľovnej a celé dni oslavovali. Rodina si žila spokojne aj napriek veľkej strate kráľa Valibuka IV.