Ja vo svete, ja v živote

17.11.2019 16:50
Kultúra a umenie

Autor : Matej J., ZŠ Martinská, Žilina

Späť na časopis

        Podľa môjho názoru ide o celkom dôležitú tému, o ktorej by sa malo rozprávať a diskutovať v školách alebo len tak na ulici.

         Ja som práve vo veku, keď pomaly začínam premýšľať a uvažovať o tom, čo by som v živote chcel dokázať a kam sa chcem zaradiť vo svete dospelých. V najbližšej dobe sa musím rozhodnúť o mojom študijnom rozvoji na strednej škole. Musím si vybrať školu, ktorá mi dá niečo do života a pripraví ma do sveta či na vysokú školu. Celkom sa teším na svoj rozvoj. Ešte úplne neviem, akú profesiu by som chcel vykonávať, ale viem, že nechcem, aby to bolo sedavé zamestnanie. Baví ma pohyb a chcem tomu prispôsobiť svoj život. V tomto čase je vo svete veľa zamestnaní, ktoré by bolo treba vykonávať ako napr. pomoc africkým rodinám, pomoc ľuďom v krajinách, ktoré zasiahne nejaká prírodná katastrofa. Sú to náročné zamestnania, ale pre svet a život na zemi potrebné. Ľudia, ktorí vykonávajú podobnú prácu alebo zamestnanie, sú podľa mňa takí malí hrdinovia aj keď to oni sami nevedia a nezáleží na tom či „len“ čistia more, alebo chránia národné parky a lesy. Predstavte si situáciu, že ľudia prestanú chrániť národne parky a lesy. Je dosť možné, že ľudstvo ako také by o niekoľko rokov vyhynulo, ak by sa nenašiel iný spôsob výroby kyslíka. Aj moria a oceány si treba chrániť a čistiť, aby tie podmorské životy nezanikli.

         Z môjho pozorovania si myslím, že súčasný pracovný trh nie je až taký zlý. Síce dopyt po práci stále rastie u nás na Slovensku, ale aj v zahraničí, mnohokrát musíme za prácou cestovať z mesta do mesta alebo rovno odísť do inej krajiny, aby sme uživili naše rodiny. Ale to sme sa ešte nijako nepozreli na mzdy po práci, mnohokrát nám to nestačí a musíme si pýtať výplatu dopredu od šéfa, alebo si zobrať hypotéku. Tu však vzniká ďalší problém, že občas ju nemusíte stíhať zaplatiť, stane sa vám nejaký zdravotný úraz, plat vám klesne alebo vás rovno vyhodia, a potom z jedného platu to ako rodičia nepotiahnete a ani sa nenazdáte, a ste na ulici. Deti vám odoberú do inej rodiny alebo rovno do detského domova, a vy môžete začať žobrať, prípadne sa prehrabávať v smetiakoch alebo zbierať železo.

         V mojom živote sa vidím na dobre platenom mieste s dobrými autami, pekným domom, ale kto nemá takéto sny. Každý z nás raz o tom sníval a keď to chceme dosiahnuť, treba na to tvrdo makať. Ak sa chceš presadiť v nejakom športe, musíš tvrdo trénovať a byť lepší ako ostatný. V tejto dobe, keď chceš mať dobré miesto bez jazyka sa nepohneš. Angličtina je teraz základ, preto sa snažím učiť plynule aj keď sa mi niekedy nechce, ale vždy si spomeniem, že ak sa chcem mať v živote lepšie, musím ju vedieť. Toto platí aj pri nemčine, taliančine španielčine a tak ďalej. Chcel by som v živote dokázať niečo, čo nikdy nikto predo mnou napr. vynájsť nejaký liek proti rakovine alebo pomôcť ľudstvu v život, aby si aj ostatné generácie mohli užívať svoj život na našej trochu skazenej, ale stále prekrásnej planéte.

         Nebudeme si klamať. Je tu aj veľa zla v profesiách aj vo vláde, a v politike. Je mnoho prípadov, keď boli ľudia oklamaní pri vykonávaní práce alebo bolo s nimi možno aj obchodované. Obchod s ľuďmi je obrovský problém v týchto časoch. Veľakrát nám nasľubujú hory doly v zahraničí napr. v Anglicku alebo Španielsku. Dohodnete sa s nimi na Slovensku, povedia vám aké je to úžasné, sú k vám milí, vy im na to skočíte a ste vtom. Prídete do nejakej krajiny a zistíte, že všetko je úplne inak. Že stavba, na ktorú ste mali prísť, vlastne nie je, vyložia vás na stanici a vy ste žobráci. Odtiaľ nie je cesta späť. Kvôli práci a kvôli peniazom, ktoré teraz ovládajú celý svet, ste teraz fakt zúfalý a nemáte čo do úst, preto urobíte hocičo, aby ste prežili. Bolo by fajn, keby nikto takto netrpel, ale bohužiaľ to nejde a existujú aj ľudia, ktorí majú tú smolu a skončia oklamaní. Ja dúfam, že mne sa podarí zaradiť do sveta úspešne.